2 Şubat 2011 Çarşamba

Karnabahar Graten



Karnıbahar, karnabahar derken saatler geçiverdi. Konuşma ve yazma dili arasındaki fark bu işte! Yazarken bende fobiler oluşuyor. Birisi yanlış derse, niye öyle yazdınız derse, doğrusu şu derse...Sonunda TDK sözlüğüne inanmak istedim ve başlık yazımı "karnabahar" yazmak istedim. "Ograten" ve "Graten"e hiç girmeyelim en iyisi.
Karnabahar az sevilen bir sebze. Ama sebze işte. Yararları öyle çok ki! Fosfor bakımından çok zengin. Zihin yorgunluğunu gideriyor ve sinirleri kuvvetlendiriyor. İdrar söktürücü, dalak hastalıklarına iyi geliyor. Şeker hastalığı için çok yararlı. Ben ilaç niyetine bile tüketmeye razıyım. Karnabaharı tüm ailemin yemesini istediğim için peynirli ve beşamel soslu olarak fırında pişirmeye karar verdim. Tabii ki bu pişirme tekniğinin de adı var.
"Graten" Fransızcada tencere dibini tutturmak veya kabuk bağlatmak anlamına gelen "gratin" sözcüğünden türemiştir. Gratenler bir pişirme tekniği olarak mutfaklarımızda yer almışlardır. Bu teknikle yemek, fırında pişerken kurumaması ve lezzetine lezzet katılması için, koruyucu bir tabaka altında bırakılır. Bu koruyucu tabaka kimi zaman parmesan, gravyer veya kaşar peynirinden oluşurken, kimi zaman da beşamel sos veya kremadan oluşur.
"Karnabahar Graten" karnabahar sevmeyenlerin bile parmaklarını yiyecek lezzette bir ara sıcak veya yemek.
MALZEMELER:
265 gram haşlanmış karnabahar
Beşamel sos tarifini buradan alabilirsiniz
50 gram taze krema
150 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)
YAPILIŞI:
1- Karnabaharı küçük çiçeklere ayırdıktan sonra yıkayalım. Soğuk suda ve çelik tencerede haşlayalım. Karnabaharların çok erimemesine özen gösterelim (çünkü fırında ayrıca 30 dakika gibi pişiyor)
2- Beşamel sosu hazırlayalım. Ilınınca kremayı ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını ekleyip çırpacakla karıştıralım.
3- Karnabaharları fırına dayanıklı kaplara çok sıkışık olmamak üzere yerleştirelim (çok sıkışık yerleştirilirse sos aşağıya sızamıyor).
4- Beşamel sosu karnabaharların üzerine kaşıkla dökelim. Kaşar peynirinin kalanını beşamel sosun üzerine bolca yerleştirelim.
5- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More