10 Şubat 2011 Perşembe

Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye


Uzun zamandır pastırmalı kuru fasulye pişirmek istiyordum. Canım kuzenim, benim için ispir fasulyesi ayırdığını söyleyince inanın ki bekledim. İspir fasulyesi Türkiye' de yetişen en lezzetli kuru fasulye çeşidi. Çok az üretildiği için marketlerde satılmıyor. Eş dost aracılığı ile bulursanız ne mutlu size.
İspir fasulyesi İç Anadolu' nun Doğu Anadolu' ya yakın bölgelerinde Erzurum, Sivas, Gümüşhane, Tokat ve Erzincan' ın bazı ilçelerinde yetiştirilmektedir. İspir fasulyesi Erzurum İspir ilçesi ve Sivas Suşehri ilçesinde bölge özelliği ve suyun bol olması nedeniyle daha kaliteli yetişmektedir. Bu lezzetli fasulyeyi yedikten sonra diğerlerinin lezzetini beğenmek biraz zor oluyor. Güveç de pişirmek de fasulyenin lezzetine lezzet katıyor. Pastırmanın muhteşem aromasını ve tadını da unutmamak gerekiyor.
MALZEMELER:
350 gram ispir fasulyesi
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
75 gram rivyera zeytinyağı
350 gram sıcak su
150 gram dilimlenmiş pastırma
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı paprika biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı tepeleme biber salçası
1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
2 adet defne yaprağı
Tuz, karabiber, kimyon, kişniş
YAPILIŞI:
1- Kuru fasulyeyi geceden ılık suda ıslatalım. Sabah suyunu değiştirip haşlayalım ve süzelim. Herkesin pişirme tekniği değişik. Ben az haşlayıp, salçalı olarak pişirme süresini uzun tutma taraftarıyım. Bu şekilde suyunun daha oturaklı olduğunu gözlemliyorum.
2- Güveci kısık ateşe koyup hafif ısıtalım. Zeytinyağını koyalım, zeytinyağı ısınınca kuşbaşı doğranmış soğanları ve ince dilimlenmiş sarımsakları ekleyip 5 dakika kavuralım.
3- Pastırmaları bütün dilim olarak ekleyelim. 5 dakika daha kavurmaya devam edelim. Kabukları soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesleri ekleyelim. Domatesler yumuşayınca salçalarla birlikte kavuralım.
4- Kuru fasulyeyi eklemeden önce maşa ile pastırmaları çıkaralım. Kuru fasulyeleri ve 350 gram sıcak suyu ekleyelim. Güvecin en üstüne 4 cm eninde doğranmış biberleri, defne yapraklarını tuz, baharatları ve pastırma dilimlerini yerleştirelim.
5- Yemek kaynayınca güveci  küçük ocağın kısık ateşine aktaralım. Fasulyeler çok yumuşamadan ateşi söndürelim (40 dakika sonra ateşi söndürdüm). Güvecin 15 dakika kadar kendi ısısıyla pişeceğini unutmayalım.
6- Tatlı, pasta, kek, kurabiyelerde kesin saat veriyorum. Düdüklüde pişen yemeklerde de saat şaşmıyor. Ama güveç ve tencerede pişen yemeklerin su çekmesi ve pişme süresi değişebiliyor. Bakliyatları haşlama süresine göre de pişme süresi değişiklik gösterebiliyor. Aynı marka bakliyatlar aynı yıl ürünü bile olsalar, paketlenme tarihleri değişikse pişme süreleri aynı olmuyor.

.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More