14 Şubat 2011 Pazartesi

Tam Buğday Unlu İncirli Kek


İncir, kayısı, kuş üzümü, ceviz, zencefil, tarçın...Kısacası bomba gibi, bol kalorili tam bir kış keki. Bu malzemeler birbirlerine ne çok yakışıyorlar. Bu tatlar nasıl keşfedilmiş? Neden karabiber veya kekik değil de tarçın kullanılmış. Deriiinn düşününce "İlk Lezzetçiler" e hayranlık duymamak mümkün değil.
Bir kek alt tarafı deniyor ama! Bu güne gelinceye kadar ne öyküleri vardır tüm bu karışımların? Hızlı tüketildiğinde tüm bunlar hiç düşünülmüyor tabii ki. Son halini alıncaya kadar kim bilir kaç kez yapılmıştır. Kimi gülerek, kimi ağlayarak yapmıştır...Ben bütün bu nimetler için o kadar çok şükrederim ki! Bir o kadar da şaşırırım, her bir zerrenin öyküsünü merak ederim. Aslında çocuklarımıza her yediğinin geçmiş öyküsünü düşünmeyi öğretebilsek ne güzel olurdu. Sofradan kalkmadan önce tüm sebze, bakliyat, baharat, tahıl vs. özelliklerini, yararlarını bir dakika bile olsa ailece konuşabilsek. Çok mu fazla hayal kuruyorum acaba?
İncir severler için çok güzel bir kek. Bu kez küçük kek kalıplarında ve kuzulu kek kalıbında pişirdim.
MALZEMELER:
3 adet yumurta
190 gram süt
165 gram çiçekyağı
100 gram toz şeker
50 gram pekmez
295 gram tam buğday unu
140 gram incir
25 gram kuş üzümü
50 gram gün kurusu kayısı
7 gram kabartma tozu
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 çay kaşığı tarçın
50 gram irice çekilmiş ceviz
YAPILIŞI:
1- Yumurtaları 5 dakika çırpalım. Şekeri ekleyerek 5 dakika daha çırpmaya devam edelim. Pekmezi en son ekleyip bir iki tur daha karıştıralım.
2- Süt ve yağı ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
3- Un ve kabartma tozunu ekleyerek un görünmeyinceye kadar tahta kaşıkla karıştıralım.
4- İncir ve kayısıları küp şeklinde doğrayalım. Tüm malzemeleri ekleyelim. Kalıplara boşaltalım. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında küçük kalpları 30 dakika pişirelim.
5- Küçük kek kalıplarını çıkardıktan sonra kuzulu kek kalıbını 8-10 dakika daha pişirelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More