12 Şubat 2011 Cumartesi

Mayalı Kalburabastı



Bu tatlı reçetesi yine rahmetle andığım Tuğrul Şavkay'ın "Eskimeyen Tatlar" kitabından. "Mayalı Kalburabastı" bugüne kadar yaptığım kalburabastılardan oldukça değişik. En büyük değişiklik tatlının adında. Sülalemizde "kalburbasma" olarak bilinir. Benim ailemin "becerikli göçmen kadınları" kalburabastı hamurunda maya kullanmazlardı. Anneannem hamurunda küllü su kullanıyordu ama maya yoktu. Küllü suyu da zeytinyağı yerine tatlının gevrek olması için kullanırdı. Diğer değişiklik benim reçetemdeki kalburabastı 180 derecede 35 dakika sürede pişiyor. Bu gün yaptığım kalburabastı 150 derecede bir saat sürede pişiyor. Bir diğer değişiklik benim reçetemde zeytinyağı miktarı buna göre çok fazla. Bu reçetede zeytinyağı oldukça az, üstelik yoğurt yok, zeytinyağı yerine küllü su kullanılabiliyor.
Açıkçası bu reçetenin bu kadar güzel olabileceğini tahmin etmemiştim. Üstelik emin olamadığımdan yarım ölçü uyguladım. Sizlere tam ölçü olarak yazmak istiyorum. Denenmesi gereken bir kalburabastı diyorum.
MALZEMELER:
500 gram un
2 adet yumurta
100 gram toz şeker
6 gram kuru maya
50 gram ılık su
140 gram ılık süt
160 gram sızma zeytinyağı
Bütün ceviz
Şerbeti:
880 gram şeker
800 gram su
1 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
1- Maya, ılık su ve şekeri karıştırıp 5 dakika mayalandıralım.
2- Un, zeytinyağı, süt ve mayalı suyu karıştıralım. İyice yoğuralım. 30- 33 gram ölçülerde beze yapalım. Bezelerin üzerini nemli bezle örtelim ve 10 dakika dinlendirelim.
3- Bezelere mekik şekli verelim. Rendenin üzerinde bir tur döndürüp içine ikiye bölünmüş cevizleri yanyana yerleştirelim. Ve hamuru kapatalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirelim. 150 derecede ısıtılmış fırında bir saat pişirelim.
4- Kaynar şerbet fırından çıkan kalburabastının üzerine dökülerek şerbetleniyor. Bu nedenle tatlının fırından çıkmasına 20 dakika kala şerbeti pişirmeye başlamalıyız.
5- Şerbet için su ve şekeri tahta kaşıkla karıştırararak hızlı ateşte kaynamasını bekleyelim. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika daha pişirelim. Kapatmaya yakın limon suyunu ekleyelim. Bir damla şerbeti tırnağımızın ortasına damlattığımızda şerbet akmıyorsa ateşten alalım. Fırından çıkan sıcak tatlımızın üzerine kepçeyle dağıtalım. Tatlının üzerini kapatmayalım.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More