23 Şubat 2011 Çarşamba

Torbada İtalyan Ekmek


Pişirme yöntemi oldukça değişik bir ekmek. Son mayalanması pişirme torbasında oluyor. Fırın taşının üzerinde pişiyor. Sonunda fırın taşı gerçekten çok işime yaradı. Fırın taşı yeni olduğu için son iki denememde ekmeğin altı çok yumuşak olmuştu. Yumuşak olmasının diğer nedeni de fırının en altına sulu tas koymamdan kaynaklanıyordu. Şimdi doğrusunu öğrendiğim ve sadece spreyle su püskürttüğüm için ekmeklerim çok başarılı. Bu tarifi de "Ekmek Sanatı" Bernard Clayton'un New Complete Book of Breads adlı kitabından uyarlamış.
Ben ilk kez fırın poşetinde ekmek pişirdiğim için hamuru az ölçüden yoğurdum (pişmiş hali 850 gramdı). Geceden ekşi maya hazırlamadan yoğurmama rağmen kabuğu çıtır çıtır, gözenekleri mükemmel bir ekmek oldu. Fırın farkı, malzeme çeşitliliği ölçülerde çok az değişikliğe yol açtı. Oldukça kolay bir ekmek yapımı.
MALZEMELER:
200 gram beyaz un (sinangil çok amaçlı un)
190 gram tam buğday unu (katmer un)
120 gram ılık süt
210 gram ılık su
15 gram çiçekyağı
15 gram pekmez
8 gram tuz
7 gram kuru maya
YAPILIŞI:
1- Unları ve mayayı çırpacakla iyice karıştıralım. Süt ve suyu ekleyelim. Sırasıyla pekmez ve yağı ekleyerek 5 dakika yoğuralım. En son tuzu ekleyerek 10 dakika daha yoğuralım (hamur biraz cıvık hamur oluyor).
2- Hamuru hafif yağlanmış bir kaba alarak üzerini naylonla örtelim. 30 dakika (kalorifer peteği üzerinde) mayalandıralım. Tezgaha alıp ezmeden zarf gibi katlayalım ve tekrar 30 dakika mayalandıralım.
3- Süre dolunca unlu tezgahta 10 dakika dinlendirelim. Ve hamur pişirme poşetine alalım. Poşetin ağzını biraz gevşek bağlayalım. Poşeti kabın içine koyup 35 dakika daha dinlendirelim.
4- Fırın taşını en alt rafa konmuş ızgaranın üzerine yerleştirip 15 dakika önceden fırınımızı 230 derecede ısıtalım. Mayalanma süresi dolunca fırının yan duvarlarına 10-15 kez su püskürtelim. Torbayı kürekle zedelemeden fırın taşına aktaralım.
5- 10 dakika 230 derecede pişirelim ve fırının ısısını 190 dereceye düşürüp 40 dakika daha pişirelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More