14 Şubat 2011 Pazartesi

Karamelize Şekerli Lahanalı Kiş


En son pişirdiğim "Mantarlı ve Salamlı Kiş"in hamuru inanılmaz güzel olmuştu. Bundan böyle kiş hamurum bu olmalı demiştim. Bugün pişirdiğim "Lahanalı Kiş" uzun zamandır yapılacaklar listesinde asılı duruyordu. Daha sık pişiririm diye düşünsem de ancak sıra gelebildi.
Mantarlı salamlı kiş hamurunu tam buğday unundan yoğurmuştum. Bugünkü kiş hamurunu doğalsan unlarının üzüm çekirdeği karışımlı unundan yoğurdum. Karamelize şekerli lahanalı harcın tadıyla üzüm çekirdeğinin tat ve aromasının yakışacağını düşünmüştüm. Gerçekten sonuç lahana sevmeyenlerin bile şaşıracakları bir lezzet oldu.
HAMUR MALZEMELERİ:
260 gram un (doğalsan üzüm çekirdeği karışımlı un)
33 gram soğuk su
125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
8 gram tuz
İç malzemeleri:
500 gram piyaz doğranmış lahana
2 adet ekşi elma
20 gram esmer şeker
1 adet soğan (piyaz doğranmış)
50 gram tereyağı
Tuz, karabiber, kişniş, acı pul biber
Üzeri için:
100 gram taze krema
100 gram kese yoğurdu
150 gram isli peynir
100 gram beyaz peynir
3 adet yumurta
YAPILIŞLARI:
1- Tüm malzemeleri karıştırarak hamuru 5 dakika yoğuralım. Yoğurduğumuz hamurun üzerini streç filmle örterek buzdolabında bir saat dinlendirelim. Bir saat sonra hamuru un serpilmiş tezgahta merdane ile sadece bir yöne doğru açalım. Açılmış hamuru merdaneye dolayarak tart kalıbına alalım. Kenar fazlalıklarını merdane ile keselim.
2- Isınmış vog tavada şekeri karamelize edelim. Soğanları ekleyip 5 dakika kavuralım. Lahanaları ekleyip 10 dakika daha kavurmaya devam edelim. Tuz ve baharatları, kabukları soyulmuş çekirdek kısmı oyulmuş ve yuvarlak dilimlenmiş elmaları ekleyip 15 dakika pişirelim. Tavayı ateşten alalım pul biberi ekleyip karışımın soğumasını bekleyelim.
3- Yumurtaları borcamda çırpalım. Rendelenmiş isli peynirin dışında krema ve beyaz peyniri yumurtalara ekleyelim.
4- Hamuru 28 cm çapında tart kalıbına yerleştirdikten sonra lahanalı karışımı hamurun üzerine düzgün bir şekilde yerleştirelim. Elma dilimlerini karışımdan çıkarıp lahanaların üstüne yerleştirelim. Yumurtalı, kremalı ve peynirli karışımı lahanaların üzerine dökelim. Rendelenmiş isli peyniri sosun üzerine döşeyelim.
5- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişridikten sonra ısıyı 170 dereceye düşürelim. 20 dakika daha üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.


0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More