12 Şubat 2011 Cumartesi

Kestaneli Fıstıklı Kayısılı Pilav


Kestane kendi başına zaten muhteşem...Girdiği her şeye ayrı bir tat katar. Pastası çok güzel olur, kestane şekeri ayrı güzeldir, girdiği yemeklerde inanılmaz değişik bir lezzet oluşturur.
Yararları da oldukça fazladır. Kandaki kolesterolü düşürür. Kan dolaşımını hızlandırır. İshali keser. Cinsel gücü arttırır. Varis ve basurun gelişimin önlüyor. Karaciğer ve mideye faydalıdır. B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengindir. ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir sodyum minerallerini içermektedir.
Bütün bu yararları dışında kestane, şeker hastalarına, yüksek tansiyon ve damar sertliği olanlara tavsiye edilmez.
Yemeklerde kullanılan kestane haşlanmadan kullanılmalıdır. Çok derin olmayan çizikler attığımız kestaneleri az yağ koyduğumuz tavada 4 dakika devamlı karıştırarak kavurmalıyız. Kavrulan kestaneleri bir maşayla içinde soğuk su bulunan kaba aktarıp 10 dakika sonra rahatça kabuklarını soyabiliriz.
MALZEMELER:
600 gram baldo pirinç (Reis Gönen baldo kullandım)
720 gram kaynar su
20 gram fıstık
35 gram kuş üzümü
10 adet günkurusu kayısı
15 adet kavrulup kabuğu soyulmuş kestane
1 adet kuru soğan
50 gram çiçekyağı
40 gram tereyağı
10 gram tuz
1 çay kaşığı (her biri) tarçın, zerdeçal, yenibahar, kişniş
YAPILIŞI:
1- Pirinci 1 çay kaşığı tuz ve sıcağa yakın suyla yarım saat ıslatalım. Yarım saat sonra bol su ile yıkayıp süzgüde suyunun süzülmesini bekleyelim.
2- Tencerede yağları kızdırıp fıstıkları kavuralım. Fıstıklar pembeleşince çok ince kıyılmış kuru soğanı ekleyelim ve 5 dakika daha kavurup pirinci ve tuzu ekleyelim. Kısık ateşte 10 dakika pirinçleri kavurmaya devam edelim.
3- Baharatları ekleyip bir iki karştırdıktan sonra ikiye bölünmüş kayısıları ve suyu süzülmüş kuş üzümlerini ekleyelim. Kaynar suyu ve kestaneleri de koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatalım. Harlı ateşte suyunu çekip göz göz olunca tencereyi en küçük ocağa alalım. Kısık ateşde 10 dakika demlendirelim.
4- Pilavı ateşten alıp bir kez dıştan içe doğru karıştıralım. Üzerine bez örtüp demlendirelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More