19 Şubat 2011 Cumartesi

Tam Buğday Unlu Tava Ekmeği


%100 tam buğday unu ile yapılan ekmekler sert dokulu oluyorlar. Bu nedenle bugüne kadar bir kaç kez sadece tam buğday unu kullandığım ekmek pişirdim.
Bu tarif "How to Bake" adlı kitaptan "Ekmek Sanatı" tarafından uygulanmış. Çok da başarılı olmuş. Gerçekten bir ara hamur çıldırdı diye düşündüm. İkinci mayalanmada öyle güzel kabardı ki! Bu hamurun en büyük özelliği en az bir gece, en çok üç gün buz dolabında bekletilmesi. Gerçi ben geceden yoğurup dolapta bekletme işini çok seviyorum. Sabah yemek hazırlığı ile ekmek hazırlığı birbirlerine karışmıyor. Bu ekmek hamurunu da perşembe akşamı 19.00 gibi yoğurdum. Cuma günü 16.00 gibi dolaptan çıkardım. Çok lezzetli bir ekmek pişirdiğim ve yeni bir şey daha öğrendiğim için çok keyifliyim. Bugünüm boşa geçmemiş oldu.
MALZEMELER:
425 gram tam buğday unu (katmer un)
240 gram ılık su
1 adet yumurta 
40 gram kahverengi şeker
30 gram tereyağı
5 gram instant maya
8 gram tuz
YAPILIŞI:
1- Un, maya ve şekeri bir kapta silikon çırpacakla iyice karıştıralım. Sırasıyla su, tereyağı ve yumurtayı ekleyerek karışımı yoğurmaya hazır hale getirelim. 5 dakika bu şekilde yoğurduktan sonra tuzu ekleyelim. 10 dakika daha yoğuralım. Mayalanacağı kabı az yağlayarak hamuru yerleştirelim. Üzerine naylon torba geçirerek buzdolabında en az bir gece, en çok 3 gün bekletelim (ben 21 saat gibi bekletmiş oldum).
2- Buz dolabından çıkardığımız hamuru oda ısısına gelmesi için 2 saat dışarda bekletelim. Hamur bu arada iki katı kadar kabarıyor. Hamurun üzerindeki poşet ısı değişikliğinden nemlendiği için poşeti değiştirelim.
3- Sonra hamuru unlu tezgaha alalım. Yumruklayarak dikdörtgen ekmek kalıbı boyunda açalım ve zarf şeklinde katlayalım. Az yağlanmış kalıba katlama yeri alta gelecek şekilde yerleştirelim. Üzerine naylon kapatıp 60-90 dakika ikinci mayalanmasını bekleyelim (bugünkü ekmek kaloriferin üzerinde 75 dakikada  mayalandı).
4- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirelim. Ekmeği fırına atmadan önce su spreyi ile 10-15 dakika fırının içine su püskürtelim (ekmeği fırına attıktan 20 dakika sonra üzeri kızardığı için folyo kağıtla örttüm)
5- Ekmeği fırından çıkardıktan sonra kalıptan çıkarıp pamuklu beze saralım, tel ızgaranın üzerinde soğumasını bekleyelim.


2 yorum yap:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Yapmış olduğunuz ekmek Tam Buğday unlu viyana baget ekmeği olmuş. Gerçi sizde yabancı bir kaynaktan tarif aldığınızı belirtmişsiniz. Normal standartlarda Türk ekmeklerinin imalatında şeker kullanılmaz. İmalatında şeker kullanılan ekmekler tost ekmekleri ve diğer ülke ekmekleridir.

kaminetto dedi ki...

Türk ekmeklerinin yapımında "şeker kullanılmaz" yanlış bilgi bence. Canan Karatay 'ın son araştırmasında fırınlarda üretilen ekmeklerde ne kadar çok şeker kullanıldığı kanıtlandı. Ekşi mayayla üretilen ekmeklerin dışında her ekmekte zorunlu olarak şeker kullanılıyor. Mayanın aktif hale gelmesi şekerdendir. Sevgiler.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More