10 Şubat 2011 Perşembe

Sakızlı Muhallebi


Damla sakızını öyle çok severim ki! Hele damla sakızı "Sakız Adası" sakızıysa tadına doyum olmaz. Marketlerde satılan bazı damla sakızlarının kokusu bile olmuyor. İspir fasulyesini çıkıntı yapan canım kuzen bir de gerçek damla sakızı vermez mi?
İzmir Gıda Çarşısında bazı büyük toptancılar Sakız Adası'ndan gelme sakızları orijinal ambalajlarında satarlar. Ankara' da daha nerede ne var bilemediğimden...Damla sakızı kaliteliyse çok az kullanılır, fazlası tatlıya acı bir tat verir. Pişirdiğim sakızlı muhallebi ölçüsüne bir tek damla sakızı kullandım. Yapımı çok kolay ama çok lezzetli bu muhallebiyi süt içmeyen çocuklarınıza bile kolaylıkla yedirebilirsiniz.
Bu muhallebinin tarifini de "Eskimeyen Tatlar" kitabından buldum. Yine bardak ölçüsü ile verilmiş tarifi gram ölçülerine çevirerek size aktarıyorum. Bu nedenle miktarlar tam olmuyor. Örneğin 5 bardak sütün karşılığı 910 gram geliyor. Ya da 5 çorba kaşığı un un karşılığı 70 gram un oluyor.
MALZEMELER:
910 gram süt
265 gram toz şeker
80 gram un
100 gram tereyağı
1 adet damla sakızı
YAPILIŞI:
1- Süt ve şekeri çelik tencerede arada tahta kaşıkla karıştırarak kaynatalım ve ateşten alalım.
2- Başka bir tencerede tereyağı ve unu 10 dakika kısık ateşte kavuralım.
3- Sütü tereyağını kavurduğumuz tencereye aktaralım. Tahta kaşıkla daima tek yöne doğru karıştırarak kaynamasını bekleyelim ve ateşi kısalım. Bir çay kaşığı toz şekerle damla sakızını havanda ezip muhallebiye ekleyelim (damla sakızını başka türlü toz haline getiremeyiz). 10 dakika sonra muhallebiyi ateşten alalım.
4- Mikserle 10 dakika çırpalım. Kaplara boşaltalım.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More