"Ekmek Sanatı" isimli web sitesinden daha önce de bahsetmiştim. O kadar çok ekmek çeşidi denenip pişirilmiş ki! Ben de epey zamanımı ayırarak hem okuyorum, hem de her gün değişik bir ekmek deniyorum. Ölçüler muhteşem. Bazı ekmeklerde un değişikliğinden ötürü 5-10 gram arasında un eklediğim oluyor. Gerçi kullandıkları un ve maya markaları yazıyor ama benim elimde o unlardan olmayabiliyor. Pişirme süresine kadar her şey güvenilir. Evde ekmek pişirme hobisi olanlar için mükemmel tarifler var.
Bugün de bugün çok güzel bir ekmek pişirdim. Tarif Eric Treuille ve Ursula Ferrigno' nun "Ultimate Bread" isimli kitabından uyarlanmış. İnternet böyle bir şey işte! Çok güzel bir mısır ve buğday unu karışımı. Katkı malzemesiz ekmek meraklıları hemen mutfağa...
MALZEMELER:
290 gram beyaz un (sinangil çok amaçlı un)
175 gram mısır unu (Göktürk mısır unu)
340 gram su
8 gram tuz
15 gam rivyera zeytinyağı
4 gram instant maya
YAPILIŞI:
Bu mısır ekmeği orijinalinde kapaklı güveçte pişirilmiş.Güveçlerim küçük olduğu için slikon ekmek kalıbında üzerini folyo ile iyice örterek aslına uygun pişirdim.
1- Yoğurma kabında su ve zeytinyağı dışında tüm malzemeleri çırpacakla iyice karıştıralım. Su ve zeytinyağını da ekleyerek spatula ile iyice karıştırarak, hamurun üzerini naylon poşetle kapatalım. Sabaha kadar buz dolabında bekletelim (bu tarifini yazdığım mısır ekmeği cumartesi gecesi 20.00 de hazırlandı, pazar sabahı 09.00 da buz dolabından çıkarıldı ve iki saat oda sıcaklığında bekletildi).
2- Oda sıcaklığında bekletilen ekmek hamurunun poşeti nemlendiği için değiştirelim.
3- Hamuru süre dolunca beyaz unla bolca unlanmış tezgaha alalım. Parmak uçlarıyla veya el ayasıyla zedelemeden dikdörtgen şekilde büyütelim. Hamurun gazını çıkartalım. Daha sonra zarf şeklinde katlayalım.
4- Katlama yeri üste gelmek üzere mayalanacağı kaba tekrar koyalım. 75 dakika üzeri naylonla örtülü mayalandıralım (bu süreç kalorifer peteğinin üzerine konulan nihale üzerinde gerçekleşti, ortam ısısına göre 90 dakikaya kadar çıkabiliyor).
5- Mayalanma süresi dolmadan fırını 220 derecede ısıtalım. Slikon ekmek kalıbını da fırında ısıtalım. Mayalanan hamuru zedelemeden ekmek kalıbına aktaralım. Hamurun yerleşmesi için kalıbı sallayalım. Hamura jiletle (en sonunda jilet bulabildim) seri bir şekilde çizik atalım. Kalıbın üzerini folyo ile 2 kat sıkıca kapatalım. Fırının içine 10-15 kez su püskürtelim.
6- 230 derecede 20 dakika, 200 derecede 10 dakika pişirelim ve ekmeği fırından alıp folyoyu açalım. Yine 200 derecede 25-30 dakika pişirelim.
7- Ekmeği fırından çıkarır çıkarmaz kalıbından alalım ve pamuklu beze sararak soğutalım.
0 yorum yap:
Yorum Gönder