5 Şubat 2011 Cumartesi

Meyveli İrmik Graten




"Meyveli İrmik Graten" aslında tam bir yaz tatlısı. Mango ve portakal mayhoşluğu, dolapta soğutulduğundan dolayı serinliği. Kış mevsiminde yenmez mi? Tabii ki yenir! Bir de limonlu dondurma olsaydı yanında...
Orijinal tarifte greyfurt ve mango meyveleri kullanılmıştı. Elimde olan greyfurt acı ekşi gibi olduğundan portakalla değiştirmeye karar verdim. Belki başka bir zamanda kan kırmızı denilen daha tatlı greyfurtla deneyebilirim.
Yine orijinal tarifte hindistan cevizi ve ceviz kullanılmamıştı. Bol ceviz ve hindistan cevizinin lezzete lezzet kattığını düşünüyorum. İsteğe göre ara kata ceviz konmayabilir.
MALZEMELER:

465 gram süt
65 gram irmik
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı bal
1 tatlı kaşığı vanilya şekeri
1 tutam tuz
1 adet mango
1 adet portakal
İçi için kırık ceviz ve hindistan cevizi
YAPILIŞI:
1- Süt, tuz ve vanilya şekerini kaynatalım. Ateşten aldıktan sonra irmiği ekleyelim. 10 dakika irmiğin şişmesi için bekleyelim.
2- Yumurtanın ak ve sarısını ayıralım.
3- Yumurta sarısını irmikli karışıma ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpalım.
4- Yumurta akını köpük oluncaya dek mikserle çırpalım. İrmikli karışıma tahta kaşıkla yedirelim.
5- Kalıbı az yağlayalım ve en alta karışımın yarısını dökelim. Üzerine ince dilimlediğimiz mango ve portakal dilimlerini düzgünce yerleştirelim (portakalı da bıçakla ince ince dilimleyelim).
6- Ara kata istenirse ceviz ve hindistan cevizi serpelim.
7- Karışımın diğer yarısını meyvelerin üzerine dökelim. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Soğuyunca pudra şekeri ve istenirse antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.

2 yorum yap:

Adsız dedi ki...

Meyveli irmik graten tatlı tarifinde tuzla süt kaynatıldığında sütte kesme olmaz mı?

kaminetto dedi ki...

Süt limonla kesilir diye biliyorum. Çünkü hemen hemen tüm sütlü tatlılarda bir tutam tuz var. Üstatlardan öğrendiğimiz bu...

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More