21 Kasım 2010 Pazar

Mısır Unlu Ekmek 3




Dünden bu yana mısır unlu ekmek yapımı krizine girmiş bulunmaktayım. Oğluşum mısır unlu ekmek tadının kendine uygun olmadığını söyleyerek, yükten kurtuldu. Biz beğendik ama, dün ikinci kez yaptığım beyaz un ve mısır unuyla karışık olan hamur da içime sinmedi. Çünkü evde ekmek yapmamın amacı ekmeklerde beyaz un kullanmamak. Samsundan gelen tarif de sadece mısır unu kullanılmış. Üstelik kavrulmuş ve kavrulmamış iki çeşit un karıştırılıyor. Şimdi sadece mısır unu kullandım, yani gönlüm rahat. Oğluşuma da kepekli undan ekmek pişirdim. Herkesin keyfi olmuş oldu. Yarın ekmek yapımı yok. Çünkü iki günlük ekmeğimiz hazır durumda. Mısır unlu ekmek çok lezzetli oldu. Evde ekmek yapmayı sevenler ve un kalitesine önem verenler mutlaka denemeli diyorum.

MALZEMELERİ:
150 gram kavrulmuş mısır unu
150 gram beyaz mısır unu
15 gram toz şeker
2 yumurta
10 gram tuz
7 gram karbonat
250 gram süt
100 gram su
80 gram zeytinyağı
Yapılışı:
1- yumurtaları ve şekeri beş dakika çırpalım. Çırpacağın devrini azaltarak sırasıyla süt, zeytinyağı, su, tuz, un ve karbonatı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
2- Üzerine fırçayla ılık süt sürelim. İsteğe göre çörekotu veya susam serpelim.
3- 180 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika pişirelim. Piştiğini kontrol etmek için kürdan veya bıçak batıralım.
Soldaki mısır unu kavrulduğu için daha koyu renk. Sağdaki kavrulmamış olan daha beyaz.
Aşağıdaki fotoğraf kepekli undan yaptığım küçük ekmeklere ait.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More