Ailemde "armutlu kurabiye" dense de şeklinden başka armutla ilgisi olmayan bir kurabiye bu. Ama her aileye özgü geleneksel bir tatlı olduğuna eminim. Örneğin ailemizde tüm özel günlerde "armutlu kurabiye" mutlaka vardır. Annemin yirmi beş yıllık komşusu Cemile ablanın tarifi bu. En büyük özelliği küllü su olmadan olmuyor. Meşe odununun külünü kavanoza koyup üzerine su dolduruyoruz ve bekletiyoruz. Tatlı hamurlarında kullandıkça üzerine su ekliyoruz. Kullanmadan önce kavanozu çalkalamamaya dikkat ediyoruz. Anneannemin küllü su olmadan kalburbasma yaptığını görmedim. Teknik olarak ne işe yarıyor? Kabarmasına ve gevrek bir hamur olmasına yarıyor. Anneennem, babaannem, tüm dostlarımızın büyük kadınları tatlılarda kullanıyorlardı. Bana da onlardan geçen bir mutfak öğretisi.
Armut kurabiye piştikten sonra da işlem görüyor. Ama ben böylesini de çok beğeniyorum.
MALZEMELERİ:
Hamuru:
125 gram margarin (ertilip soğutulmuş)
145 gram mısır özü yağı
165 gram küllü su
600 gram un
7 gram karbonat
İç malzemesi:
130 gram şeker
60 gram ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 yumurta akının yarısı
YAPILIŞI:
1- Hamur malzemelerinin hepsini bir kaba koyup 5 dakika yoğuralım. Hamurun üstünü örtüp bir saat bekletelim.
2- İç malzemesini bir kapta karıştıralım. Yumurta akını iyice yedirelim.
3- Hamurları 45 gram büyüklükte bezelere ayıralım. Bezeleri masada yuvarlak olarak açıp içine bir tatlı kaşığı iç malzemesi koyalım. Hamurun kenarlarını üstte toplayıp kapatalım. Ve yukarıya doğru ucunu inceltip armut şekli verelim. Sap kısmına ve dibine birer karanfil yerleştirelim.
4- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika (hafif altın sarısı oluncaya kadar) pişirelim.
İç malzemesi yumurta akından dolayı iyice kıvamlı oluyor. Karışımın içinde meyve olmasa da elmalı kurabiyenin iç malzemesinin tadını aldım. Bu hamurdan birçok şerbetli tatlı denenebilir.
1 yorum yap:
Şekil olarak çok güzel,tadıda 25 yıllık bir tarif olduğuna göre eminim çok başarılıdır.Denemek isterim.
Yorum Gönder