19 Kasım 2010 Cuma

Hindili Açma Gül Börek

Alışverişe çıkmaya üşenilir mi? Bugün havanın güzelliğine rağmen, dışarı çıkmamaya kesin kararlıyım.  Gel gelelim bu aralar Arman Hoca’yı okuduğum için boş da duramıyorum. Ekmeğimi bu sefer de  Ekmek Hamurunu Yoğurmak Gerekli Mi  başlıklı köşe yazısında tarif ettiği gibi yapayım dedim. Bildiğiniz gibi elimden geldiğince ekmek yapımında beyaz un kullanmaktan kaçınıyor, tahıl unu kullanmaya özen gösteriyorum. Yine de merakım alışkanlıklarıma üstün bastı ve daha az maya kullanarak ekmek yapımına başladım. Üç saat sonraya saatimi kurup böreğimin hamurunu yoğurdum ve hamur dinlenirken ne bulduysam katarak içini hazırlamaya başladım. Mutfağın en sevdiğim tarafı da “neye ne yakışır”ı tartıp biçmek ve leziz bir tat yakalayınca insanların beğenisini büyük bir mutlulukla izlemek. İşte mutfak egosu böyle birşey.
İki kalıp ekmek ve bir tepsi böreğin birlikte pişebilmesi için ekmekler mayalanırken üç saatte böreğin içini hazırlayıp, bezelerimi de açmalıydım. Hazırlama sürecinde yaptığım bu düzenleme sayesinde üç ürünümü de birlikte pişirerek elektrikten tasarruf etmiş oluyorum.

HAMUR VE BÖREK İÇİ MALZEMELERİ:

Hamuru:
300 gram un (sinangil böreklik un)
1 yumurta
10 gram tuz
100 gram su
Malzemelerin tümünü birlikte yoğuralım ve yarım saat dinlendirelim (hamurdan  65' er gramlık 7 adet beze oluşturdum ). Bezeleri de hafif unlanmış bir tabakta üzerini nemli bezle örterek, bir saate yakın dinlendirelim.

İç Malzemeleri:
280 gram kıyma haline getirilmiş hindi bonfile
2 yemek kaşığı zeytinyağı
175 gram soyulmuş ve doğranmış soğan
250 gram pazı
100 gram yeşil ve paprika biber
7 gram tuz
2 domates ( kabukları soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış )
50 gram salam (rendelenmiş)
1 çay kaşığı taze zencefil (rendelenmiş )
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı muskat
Tuzlukla serpilmiş karabiber, köri,
 acı pulbiber, toz kırmızıbiber



Yapımı:
1- Hindi bonfileyi mutfak robotunda kıyma haline getirelim. Tavaya 2 kaşık yağı koyalım, hafif kızınca hindi kıymayı atalım. Beş dakika kavurduktan sonra, soğanı ekleyelim. Soğanlar pembeleşince ince doğranmış pazı ve dilimlenmiş biberleri ekleyelim.
2- Yaklaşık beş dakika sonra, pazılar kavrulunca, domatesleri ve tüm baharatları ekleyelim. Domates suyunu çekince salamları ekleyelim. Bir iki kez karıştırdıktan sonra ateşi kapatalım.
Ve bezelerimizi açmaya başlayalım. Hamuru  65 gram tuttuğumuz için 50 cm çapına kadar büyüyebiliyor bezeler. Hamurun üzerine serpmek için un ve mısır nişastası karışım hazırlayalım. Hamurun içini koymadan önce bir tatlı kaşığı yağ gezdirelim. Ve rulo haline getirdiğimiz hamuru gül şeklinde saralım. Açma işlemimiz sona ererken fırını 190 derecede ısıtalım. Böreklerimizin üstlerine yağ ve süt karışımı sürelim. İsteğe göre susam veya çörekotu serpelim. 190 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirip, fırının ısısını 165 dereceye indirip, 35 dakika daha, üstleri kızarıncaya dek pişirelim.
İç malzemesinde bulunan her şey, birbirine o kadar çok yakışmış ki... Ne yapın ne edin, bence bu tarifi bir gün deneyin.





0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More