17 Kasım 2010 Çarşamba

Çikolatalı Vişneli Ve Krokanlı Pasta

Uzun zamandır yaş pasta yapmak istiyordum. Geçen yıl gittiğim 15 gün süren pasta kursunda (Chef's Mutfak Atölyesi ) bu pastayı, kakaolu pandispanya ile uygulamıştık. Ama pandispanya hamurundan çok hoşlandığım söylenemez. Profesyonel yapımlarda mutlaka katkı maddesi kullanılıyor (Ovalette adında kabartıcı bir ürün. Tüm malzemeler birlikte çırpılıp kalıplarda pişiriliyor. Benim seçici damak lezzetim, ne yazık ki bu tadı sevmiyor. Kokuyor bu pandispanya bana). Yine M.Ö öğrendiğimiz pandispanya hamurunun da çok çırpılması gerekiyor. Kabarmama olasılığı yüksek üstelik.
Ben de katkı maddesiz pasta keki ne olabilir diye düşünürken, sacher pastanın kekini pişirmeye karar verdim. Kabartma tozu bile konmayan pasta kekinin çok güzel olacağını biliyordum. Harika bir tat (yazarken bile ağzımı sulandırıyor ). Vişne, krokan ve çikolatalı pasta kreması üçlüsünün uyumu ancak bu kadar olur. İyi bir pastanın bir dilimini bile bitirmekte zorlanırsınız. Gerçek çikolata kullanılmıştır çünkü. Karışık gibi görünsede oldukça basit bir pasta bu. Sadece sıraya dikkat etmek gerekiyor.
KEK MALZEMELERİ:
5 yumurta akı
5 yumurta sarısı
95 gram toz şeker
95 gram pudra şekeri
110 gram tereyağı
110 gram bitter kuvertür çikolata
110 gram un
1- Yağ ve pudra şekerini önce elle, sonra mikserle çırpalım.
2- Yumurta sarılarını karışıma tek tek ekleyerek, çırpmaya devam edelim.
3- Bitter kuvertür çikolatayı eritelim, ılınınca yumurtalı karışıma ekleyip 2 dakika daha çırpalım.
4- Cam bir kapta yumurta aklarını köpük oluncaya kadar çırpıp, şekeri ekleyelim yavaş yavaş. Ve çırpmaya devam edelim.
5- İki karışımı birbirlerine ekleyip yumurta akı yok oluncaya kadar tahta kaşıkla karıştıralım.
6- Unu da katıp çok az karıştıralım. 22 cm çapında kelepçeli bir kalıba dökelim. Haamuru bir spatula ile ortadan kenarlara doğru sürelim (ortasının çatlamaması ve biçimsiz şekilde kabarmaması için ). 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 70 -75 dakika pişirelim. Kürdana hamur bulaşmayınca fırından çıkaralım ve soğumasını bekleyelim.
PASTA KREMASI:
250 gram süt
2 adet yumurta sarısı
50 gram toz şeker
10 gram mısır nişastası
10 gram un
100 gram bitter kuvertür çikolata
Yapılışı:
1- Çikolata dışında tüm malzemeleri çırparak karıştıralım. Çırpmaya devam ederek ocakta pişirelim.
2- Karışımı ocaktan alıp çikolatayı ekleyelim. Çikolata eriyinciye kadar karıştırmaya devam edelim.
3- Kabuk bağlamaması ve pürüzsüz olması için, ılınıncaya kadar arada karıştıralım.
İç Süslemesi:
Bir su bardağı doğal kurutulmuş vişneyi bir gece önceden suda bıraktım. Sabah büyüyüp yumuşayan vişnelerin çekirdeklerini çıkardım ve suyunun süzülmesi için süzgüye koydum.
100 gram çiğve tuzsuz fındıktan krokan yapalım.
PASTANIN YAPIMI:
1- Pişen kek soğuduktan sonra üzerindeki fazlalıkları bıçakla alıp, kekin üstünü düzleyelim. Naylon bir iplikle (ibrişim gibi ) keki ortadan enine ikiye keselim. Düzelttiğimiz yüzü pastanın ortasında kullanmak üzere ters çevirelim.
2- İlk yarıya krema sürelim ve spatula ile düzeltelim. Vişneleri düzenli aralıklarla yerleştirelim. Üzerine krokanları serpelim muntazam olarak ( vişne ve krokanı şeker maşası veya temiz bir cımbızla daha düzgün yerleştirebiliriz ).
3- Diğer yarımın  krokanlara değecek olan yüzüne de, kremayı sürüp düzeltelim ve krokanın üzerine çevirip yerleştirelim. Üstten avucumuz yardımı ile pastayı bastıralım. Katların birbirlerine yapışmasını sağlayalım.
4- Kalan kremayı en üste ve yanlara düzgün bir biçimde dağıtalım. Ve pastayı soğuması için buz dolabına kaldıralım. Üç saat soğumasını bekleyelim. Çay süzgüsüyle kakao serpelim pastanın üzerine. İsteğe göre damla çikolata serpelim.
 





.

1 yorum yap:

Zehra Gürgen dedi ki...

bende katkı maddeli kekleri sevmiyorum, tadı ve kokusu banada itici geliyor. Dediğiniz gibi yumurta sarısı ve akı ayrı ayrı çok çırpıldığında zaten kek kabarıyor. Kaldı ki ovalet katılarak kek yapınca pastaneden ne farkımız kalıyor? evde yapmanın yada ticarete dökmüşsek ve adını "butik pasta" koymuşsak o zaman da butik pasta olmanın ne anlamı kalıyor? diye düşünüyorum.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More