17 Kasım 2010 Çarşamba

Göçmen Çökeleği


 
Ahhh canım anacığımın, tüm sülale tarafından onaylanmış, neredeyse sertifikalı çökelek yemeği mi mezesi mi desem bilemiyorum. Bayramlarda, anneler gününde, biz gittiğimizde yaptığı bir güzellik bu.
Babam yaşıyorken, hiç üşenmeden havra pazarına gider, annem domatesli çökelek yapacak diye, en iyi tulum lorunu alırdı. Babam öldükten sonra anacığımın domatesli çökeleğinin lezzeti arada kaçar oldu (duysa beni paralar mı acaba?). Çünkü canım anacığımın çok küçük yaşlarda geçirdiği ataeşli bir hastalıktan galiba, burnu koku alamıyor. Bu nedenle de çökeleğin ekşimiş kokusunu bilmiyor.
İşte bende bu gün anacığımın yaptığı göçmen çökeleğini pişirdim. Çok basit bir tarif, ama bileni de çok az. Eve gelen konuklarıma veya mekanımda ikram olarak yaptığımda çok az bilen çıkardı.
Ve bu nedenle sizinle paylaşmak istedim taaaa anneannem Nuriye Hanım' cığımın da, çok güzel yaptığı göçmen çökeleğini. Ne güzel bir el lezzetin vardı canım anneannemmm...
MALZEMELERİ VE YAPILIŞI:
750 gram çökelek
3 çorba kaşığı rivyera zeytinyağı
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz
4 sap taze soğan
3 adet domates
1 çay kaşığı biber salçası
3 adet karışık biber(yeşil ve paprika biber)

Karabiber, acı pulbiber, kekik, kuru reyhan, nane
1- Zeytinyağını kızdıralım, ince doğranmış taze soğanları 3 dakika kavurup, halka doğranmış taze biberleri ekleyip, kavurmaya 2 dakika daha devam edelim.
2- Biber salçasını ekleyip,  hemen ardından kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesleri atalım. Domatesler eridikten sonra tüm baharatları ekleyip, ocağı kapatalım.
3- Çökeleği ekleyip iyice karıştıralım, topak kalan çökelekleri de çatalla ezelim. En son çok ince kıyılmış maydonoz ve dereotunu ekleyelim. Bir iki kez karıştırıp servis tabağına alalım.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More