1 Ekim 2010 Cuma

Granola Bar

Bu tarifi Feza Şişman hanımefendinin yemek kitabından buldum. Ben  ailemde yulaf ezmesini, süt veya yoğurtla yemeği seven tek kişiyim. Hem sabahları karbonhidrat yüklenmemiş oluyorum, hem de bağırsaklarıma çok iyi geliyor diye(tatsız olmasına rağmen),  ilaç niyetine yiyebiliyorum. Kitapta görünce hemen uygulamaya karar verdim. İnanılmaz lezzetli oldu. İçindeki malzemelerden sadece kahverengi şekeri, 250 gram yerine 150 gram kullandım(bir kez daha yaptığımda, toz şeker yerine pekmez kullanacağım).  Piştikten sonra çok yerinde bir karar verdiğimi görmüş oldum. Herkes çok beğendi. Ben de yulaf ezmesini aileme keyifle yedirmenin egosunu yaşadım... Çocuklarınızın ve sizin çok beğeneciğini ummuyor biliyorum. Hemen deneyin diyorum.

MALZEMELERİ:
175 gram margarin
140 gram süzme çam balı
150 gram kahverengi toz şeker
350 gram eti yulaf ezmesi
2 gram tarçın
85 gram ikiye bölünmüş ceviz
85 gram kuş üzümü
85 gram kayısı(zar gibi doğranmış)
50 gram toz badem(APM marka kiloluk almıştım)
50 gram susam
50 gram yaban mersini(pazarda veya aktarlarda bulunuyor)

YAPILIŞI:
1- Çelik tencerede erittiğimiz yağı, balı ve toz şekeri 2 dakika gibi kaynatıp, biraz ılınmasını bekleyelim.
2- Yukarıda yazan tüm malzemeleri sosun içine atalım. İyice karıştıralım. Yulaf ezmesi kuru kalmayıncaya kadar, beş dakika tencerede bekletelim.
3- Ben 18-30 cm genişliğinde borcamda pişirdim. Ama silpat koydum borcama, piştikten sonra kolay çıkarabileyim diye(büyük marketlerde 30 metrelik rulolarla, fırın yağlı kağıtları adı altında satılıyor). 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika  pişirelim, fırından çıkarıp keskin bir bıçakla dilimlere ayıralım(bunu yapmazsak, soğuduktan sonra dilimleme işlemi başarılı olmuyor). Tekrar fırına atıp 15 dakika daha pişirelim. Hamur yumuşak çıkıyor fırından, ama bu sizi yanıltmasın. Bir saat sonra soğuyor ve harika oluyor. Önceden dilimlediğimiz yerlerden bir kez daha keselim ve afiyetle yiyelim.

2 yorum yap:

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
granola bar2 daha az tatlı ve gevrek diye yazdınız, fakat ben granola bar1'e gore malzemeler aldım. bugday ezmesi bulamıyorum etrafındaki marketlerde. yulaf ezmesi ile gevrek sonucu alamazmıyım?
margarin yerine tereyagı olur mu?
daha az tatlı olsun diye nasıl şekeri ve balı granola 2 deki olcuyu kullansam cok mu tatsız olur?
kuş uzumun yerine normal uzum veya hurma olur mu?
toz badem bulamadım aktarımda, yerine file badem aldım, olur mu?
susam midemi dokunuyor, onun yerine mavi haşhaş olur mu?
kusura bakmayın cok soru sordum size.. zaman ayırdınız icin cok tesekkur ederim.

Lina Y.

kaminetto dedi ki...

Sizin yaratıcılığınıza bağlı.Önemli olan sevdiğiniz lezzet. İçerik sizin kararınız. Afiyet olsun. Örneğin ben artık hiç şeker kullanmıyorum. Üstelik trans yağ hiç kullanmıyorum. Sürekli okuyarak kendimi geliştiriyor ve en en sağlıklısını üretmeye çalışıyorum. Bu tarif dört yıl öncesine ait. Canan Karatay cı olunca trans yağ ve şeker kullanmam olmuyor. Ama bu işi profesyonel olarak yapınca kendi değerlerimden azıcık vazgeçmem gerekiyor. Sevgiler.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More