9 Ekim 2010 Cumartesi

Sodalı Börek




Bütün gün yemek ya da tatlı mı yapıyor bu kadın diye düşünseniz de vallahi yapıyorum. Yaklaşık otuz beş senedir(evlilik, doğum ve bir kaç mazeret izinlerimin dışında) sürekli ve oldukça zahmetli işlerde çalıştığımdan, oturamamaya o denli alışmışım ki. Üstelik saat zorunluluğu yok, makyaj yok, takı takmak yok, saç boyamak yok. OOHh ne keyifmiş inanamazsınız. Çalışmama keyfini, evde yemek yaparak, yaptıklarıma meşhur gramlarımla reçete çıkarmak, yorulduğumda çay, kahve ile o mereti içmek, bir yere yetişme derdi olmamak. Her tarafı hamurlu ve unlu gezmek, istediğim zaman ev iş yapmak veye yapmamak. İşim gücüm, geçmişteki kaybımı şimdi telafi ederek arşivimi çoğalmak ve kalitelendirmek. Sizlere gerçekten İstikrarlı Yemek Tarifleri'mi ulaştırmak.
Bugün de değişik bir börek tarifi buldum.Canım Semra'cım, bizden gizli yufka almış kaş göz arasında, yapmaya koyuldu. Ben de o hazırlarken yardım edip, resmini çekmeye çalıştım. Çok kolay ve değişik geldi bana. Çünkü bir şişe maden sodası var sosunda. Biz çok beğendik. Evde açma yufkayla yapacağım ben de. hazır yufkaya rağmen yine de çok güzel oldu.

MALZEMELERİ:
3 adet hazır yufka(510 gram dı)
500 gram lor
1 şişe maden sodası
95 gram rivyera zeytinyağı
20 gram tereyağ
3 adet yumurta


YAPILIŞI:
1- 28x28 boyutlarında borcam tepsiye, ilk yufkayı kenarlarından 5 er cm dışarı taşacak biçimde volanlı olarak yerleştirelim. İkinci yufkanın yarısını da, ilk yufkanın üzerine ve borcamın içinde kalacak şekilde yine volanlı  olarak yerleştirelim
2-Erittiğimiz tereyağını zeytinyağıyla karıştıralım, karışımın yarısını, borcamdaki yufkanın üzerine, her tarafına eşit gelecek şekilde dağıtalım.
3- Lorun tamamını yağlanmış yufkanın üzerine koyalım.
4- Diğer yarım yufkayı da lorun üzerine yerleştirip, üzerine son yufkamızı  yine volanlı olacak biçimde yerleştirelim.
5- Borcamın  5 er cm dışında bıraktığımız ilk yufkamızı da içeri doğru kıvıralım ve sosu dökmeden önce bıçakla dilimlere keselim.
6- 3 adet yumurtayı bir kaba kırıp çırpalım, kalan yağımızı ekleyelim. En sonra 1 şişe sodayı yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim. Köpüklü bir karışım oluyor, bu karışımın tamamını yufkaya yedirelim.
7- En az iki saat buzdolabında bekletelim ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim.

                                             Sodayı yumurtaya yavaş ekleyelim. Oldukça fazla
                                             köpürüyor çünkü.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More