12 Ekim 2010 Salı

Açma Yufkayla Ricottalı Sodalı Börek



Cumartesi günü görümcemin yaptığı, benim de yardım ettiğim sodalı börek hazır yufka ile yapılmıştı. Hazır yufka sıcakken güzel  ama, soğudukça kayış gibi oluyor. Bugün beş bezelik çok az  hamur yoğurarak denemek istedim sodalı böreği.Hazır yufka kullanmak hoşuma gitmiyor. Lezzet istiyorsak yorulmak gerekiyor biraz. Hamur yoğurmak ve açmak zannedildiği ve korkulduğu kadar zor bir şey değil. İsteyen herkesin(erkekler de dahil, çünkü yufkacıların hepsi erkek büyük şehirlerde) rahatlıkla açabileceğine inanıyorum.
Bu gün yuvarlak kasnaklı kek kalıbında denedim üstelik. Piştikten sonra kasnağı çıkardım. Görünümü çok güzel yuvarlak börek elde etmiş oldum. Bize afiyet olsun. En kısa zamanda deneyeceğinizi umuyorum.

MALZEMELERİ:
185 gram un(sinangil kllandım)
70 gram zeytinyağı + 1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
5 gram tuz
50 gram su
180 gram ricotta peynir
50 gram rendelenmiş kaşar peyniri
100 gram beyaz peynir
Üstü için 3 yumurta + 1 şişe maden suyu

YAPILIŞI:
1- Un +su + 1 yumurta +tuzu beş dakika kadar yoğuralım. yarım saat dinlendirdikten sonra beşe bölüp bezeleyelim(yaklaşık 62-65 gram ağırlığında oldu bezeler).
2- İlk hamuru açalım, yağladığımız kalıba yerleştirip, fazlalığını dışarı bırakalım(Kalıp 23 cm.çapında, hamurun bir bezesi 50 cm çapında açıldı. Genişçe bir kısmı dışarı sarkmış oldu).
3- İkinci hamuru açıp, kalıbın içine buruşuk olarak yerleştirelim.
4- Üçüncü hamuru açtıktan sonra, yarısını yine kalıbın içine yerleştirelim. Fırçayla yan duvarlarına kadar bolca yağlayalım. Üç çeşit peynirimizi karıştırıp kalıbın içine yerleştirelim. Üçüncü hamurun yarısını , buruşuk bir şekilde peynirlerin üstüne yerleştirelim .
5- Dördüncü ve beşinci hamuru da aynı şekilde açıp yerleştirelim. Kenarlarını dışarı sarkıttığımız ilk hamuru, içeri kıvıralım ve kenarlarını bastıralım.
6- Üç adet yumurtayı çırpalım ve sodayı yavaş yavaş ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Hamurun üzerine yavaş yavaş dökelim. Küçük kalıp tercih etmiştim ben(23 cm çapında) tart gibi kesebileyim diye. O yüzden yumurtalı  karışımın hepsini dökemedim. 28x28 kare borcam veya 28 cm çapında tepside yaparsanız sos tam gelecektir.
7- Önceden  180 derecede ısıtılmış fırında, alttan ikinci gözde 40 dakika pişirelim.
8- Gerçekten hazır yufka ve açma yufka arasında dünyalar kadar fark var. Bu börek deli birşey oldu. Mutlaka denemelisiniz.
                                Kalıbın dışında bıraktığım hamuru, en son yufkadan sonra içe doğru
                                katladım.
                                             Sodayı ekledikten sonra böyle köpürüyor.
                                             Fırına atmadan önce dilimliyorum, piştikten sonra
                                             rahat kesebileyim diye.

2 yorum yap:

Adsız dedi ki...

sıvı yağı sodalı karışıma mı koydunuz yoksa yufkaları mı yağladınız o kısmını anlayamadım

kaminetto dedi ki...

Tarifimde " sodalı börek" linki vermişim. Yani "sodalı börek" tarifinde detaylı açıklamışım. İkinci kez aynı şeyleri yazmamak için yapılan bir uygulama. Linki tıklarsanız yağ detayını okuyabilirsiniz. Yine de kabalık olmasın " yağın yarısı yufkalara, yarışı karışıma"

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More