Blogumu izleyenler yemeklerde ve tatlılarda sürekli yeni denemeler yaptığımın farkındadırlar. Özellikle beyaz unsuz, tuzsuz, şekersiz, katkı maddesiz reçetelere merakımı tüm dostlarım biliyorlar. Mekanım varken sadece ailemin ve çok yakın dostlarımın beslenmesine müdahale edebiliyordum. Çünkü insanların dışarıda yemek yeme kültürü çok farklı. Sağlıklı birşey sunduğunuzda "biz bunu evde de yiyoruz" diyebiliyorlardı. Ama şimdi düşündüklerimi mutfağa aktarmak daha kolay oluyor.
Bu nedenle bugün tam buğday unlu, yulaf ezmeli ve yarı pekmez ve az şekerli kek yaptım. Yulaf ezmesi olduğu için ince bir dilimi bile çok doyurucu oldu. Lezzet olarak yumuşak bir granola bar gibi. Yine yulaf ezmesinden ötürü yutulmayıp çiğneniyor. Hem beğendim hem de içime sindi. Kan şekeri düşmesi sorunu yaşayanlar için oldukça iyi bir kek olduğunu düşünüyorum. Üstelik bardak ölçüsü vereceğim. Çünkü en basit ölçüsüz keklerimden birine yulaf ezmesi ve pekmez ekledim. Keklerimizin iyi kabarmasını istiyorsak unu ekledikten sonra çırpmamalıyız, tahta kaşıkla karıştırmalıyız.
MALZEMELERİ:
4 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı çiçekyağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı yulaf ezmesi
2 su bardağı tam buğday unu (yulaf ezmesi koyduğumuz için unu az kullanıyoruz)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı taze zencefil (rendelenmiş)
YAPILIŞI:
1- Yumurtaları şekeri ve pekmezi mikserle 5 dakika çırpalım.
2- Sırasıyla süt ve çiçekyağını ekleyelim.
3- Un ve karbonatı karıştıralım. Hamura ekleyelim. Tahta kaşıkla un kayboluncaya kadar karıştıralım.
4- Yulaf ezmesi ve zencefili de ekleyelim (hamur diğer kek hamurlarından cıvık olmalı. Çünkü yulaf ezmesinin çekme payını düşünmeliyiz).
5- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirelim.
3 yorum yap:
Merhaba! Bu tarife kuru uzum ve ceviz de eklenebilir mi acaba? :)
Tesekkurler.
Evet canim neden eklenmesin. Hatta fındık kuru kayısı veya çikolata parçacıklarıda olabilir.
Ne güzel... Benim yerime cevap vermişsiniz. Ellerinize sağlık.
Yorum Gönder