26 Aralık 2010 Pazar

Tam Buğday Unlu Havuçlu Kek




Havuçlu keki daha önceden de yapmış ve sizlerle paylaşmıştım. Ama o kekin hamuruna kuru erik ve kuru üzüm eklemiştim. Bugün yaptığım ise klasik havuçlu kek.  Kekin hamurunda havuç, ceviz ve birbirlerine çok yakıştığını düşündüğüm tarçın, taze zencefil, muskat rendesi var. Üstelik un olarak tam buğday unu kullandım. Yapımı çok kolay üstelik çok lezzetli bir kek olduğunu düşünüyorum. Ölçüleri gram dışında vermekten hiç hoşlanmıyorum. Ama mutfak tartımın pili uygunsuz bir zamanda bittiği için malzeme ölçülerini bardakla vereceğim. Çok çeşitli su bardağı olduğu için yüksekliğini ve üst genişliğini ölçmek zorunda kaldım. Bardağın yüksekliği 10 cm ağız genişliği 6,5 cm. Yani orta boy su bardağı.

MALZEMELER:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
3/4 su bardağı çiçekyağı
3/4  su bardağı süt
2 su bardağı rendelenmiş havuç
3/4 su bardağı ceviz
1/2 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1/2 çay kaşığı rendelenmiş muskat
1 çay kaşığı toz tarçın 
1 çay kaşığı vanilya şekeri
1 paket karbonat
3 su bardağı tam buğday unu (katmer un)
YAPILIŞI:
1- Yumurtaları ve şekeri mikserle 7 dakika çırpalım. Oda sıcaklığındaki sütü ve çiçekyağını ekleyelim. Düşük ayarda 2 dakika daha çırpalım.
2- Unu ve karbonatı ekleyip tahta kaşıkla un görünmeyinceye kadar çok az karıştıralım. Daha sonra havucu ve diğer malzemeleri ekleyelim. Yine tahta kaşıkla malzemeleri hamura yedirelim. Ne kadar az karıştırırsak kekimiz o kadar güzel olacaktır.
3- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirelim. Kürdan veya bıçakla hamurun pişip pişmediğini  kontrol etmeden fırından çıkarmayalım.
Her kek tarifini verdiğimde bıkıp usanmadan yazdığım bir konu var. Bizler annelerimizden keki çok çırpmayı öğrenmiştik. Şeker ve yumurtadan sonra eklediğimiz her malzeme için çırpma süresi uzuyordu. Ama yemek ve tatlı dünyasında bilim insanları çoğaldıkça teknikler değişiyor. Artık sadece yumurta ve şeker  7 dakika gibi çırpılıyor. Un ve kabartma tozu eklenince mikserin işi bitiyor. Tahta kaşıkla un örtülünceye kadar (yarım dakika gibi ) karıştırılıyor. Ve ortaya pamuk gibi harika kekler çıkıyor.


1 yorum yap:

Adsız dedi ki...

denedim ve gerçekten çoook lezetli oldu. teşekkürler. yanlız pişmesi 65 dakika sürdü. belki kek kalıbım derin olduğundandır.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More