3 Aralık 2010 Cuma

Zeytinyağlı Havuçlu Ispanak


Ispanağın da tarifi olur mu diyorum? Veya siz diyorsunuz. Ama yemek bloglarını gezdiğimde o kadar değişik ıspanak yemeği tarifi gördüm ki! Kıymalısından tutun da salçalısına, bulgurlusuna, domateslisine, etlisine, yumurtalısına kadar... Ama havuçlusunu göremediğim için sizinle paylaşmaya karar verdim. Ispanak yemeğine sarımsak ve havuç çok yakışıyor. Üstelik restoran mutfaklarında salçalı olanı makbul değildir. Mutlaka beyaz olur. İstenirse havuçla renklendirilir. Üstelik soğuk servis yapılır.Yani ben yirmi yıldır aynı şekilde pişiriyorum ıspanak yemeğini. Ama bebişleri olanlar lütfen burayı tıklasınlar.

MALZEMELER:
3 demet ıspanak
2 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
2 adet havuç
1 kahve fincanı pirinç (önceden sıcak suyla ıslatılmış)
1/2 çay bardağı rivyera zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
1- Ispanakların köklerini kestikten sonra ayıklayalım ve tek tek yıkayalım. Çamurunun akmasını sağlayalım.
Sonra vitamini gitmesin diye bıçak kullanmadan elle kopararak doğrayalım. Suya bastıralım, çamurunun dibe çökmesi için  üzerine tuzlukla tuz atalım (ben bugün çamurlu olduğu için 7-8  kez suyunu değiştirdim).
2- Süzgüye alalım ve suyunun süzülmesini bekleyelim. Ispanak sudan çıkar çıkmaz tencereye eklenirse çorba gibi oluyor.
3- Soğanları kuşbaşı doğrayalım. Havucun bir tanesini rendeleyelim. Diğerini de yuvarlak dilimler halinde doğrayalım. Sarımsakları ince dilimleyelim. Zeytinyağını kızdırdıktan sonra hepsini tencerenin içine ekleyelim ve 5 dakika kavuralım.
4- Kavrulan malzemeye bir iki avuç ıspanak ekleyelim ve soğanla alt üst ederek karıştıralım (bu işlemi yapmazsak soğan altta kalıyor ve yemeğin yanma ihtimali çoğalıyor). Sonra süzdüğümüz pirinçleri ve tuzu ekleyip geri kalan ıspanağı de tencereye ekleyelim. Kaynayınca en küçük ocağın yarım ateşinde yaklaşık 25 dakika (pirinç pişinceye kadar) kaşıkla hiç karıştırmadan pişirelim.
Zeytinyağlı ıspanak yemeğinin sulusu ve çok pişmişi makbul değildir. Bu nedenle çok kısık ateşte kendi suyuyla pişirmemiz gerekiyor. Afiyet olsun.




4 yorum yap:

Unknown dedi ki...

tek kelime ile super bende neden havuclusunu anlatmazlar diyordum

kaminetto dedi ki...

Teşekkür ederim. Sevgiler.

Filiz Morkoç dedi ki...

Gerçekten enfes gözüküyor. yalnız küçük bebeklere yedirmemeliyiz bunu, havuçta da ıspanakta da nitrit var ve aynı kapta piştiklerinde bir çeşit limit aşımı oluyor küçük kuzular için...

kaminetto dedi ki...

Torun kuzular olursa ilk aklıma gelen bu olacak. Blogunuza bayıldııımmmmm. Şimdi ıspanak tarifime notunuzu ekleyip bebeleri olanlar için link vereceğim. Sevgiyle kalın.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More