17 Aralık 2010 Cuma

Mısır Yarmalı Yayla Çorbası



Önce yarmanın ne olduğunu öğrenelim. Gelişigüzel kırılmış tahıl' mış. Bende olan mısır yarması. Hem de oldukça iri olanından. Karadeniz' de aşlık da diyorlar. Mısır yarmasının hem beyazı var, hem sarısı. Kertme köyünden hediye gönderilen erzakların arasındaydı. Ben beyaz yarmayı dün akşamdan ılık suda ıslatmıştım. Şimdi size malzemelerini ve yapılışını yazacağım. Nefis bir çorba oldu. En güzeli de yarmaların iri taneli ve çiğneniyor olması. Çok doyurucu bir "çorba yemek" oldu. Çünkü pirinçli yayla çorbasını çiğnemeden yutuyoruz. Ve doyduğumuzu bile anlamıyoruz.
MALZEMELERİ:
100 gram yarma
100 gram tavuk bonfile
400 gram yoğurt
30 gram un
10 gram tuz
2 yumurta
1800 gram su
1 çorba kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı kuru dereotu
1 çay kaşığı kuru maydonoz
YAPILIŞI:
1- Yarmayı geceden ılık su ile ıslatalım.
2- Gece suda beklemiş yarmayı iyice yıkayalım. Düdüklü tencereye 1800 gram su, yarma ve 100 gram tavuk bonfileyi koyalım. 15 dakika haşlayalım. Haşladıktan sonra tavukları tiftelim.
3- Çelik tencerede 400 gram yoğurt, 2 yumurta, un ve tuzu iyice çırpalım. Soğukken derotu ve maydonozu da ekleyelim. Düdüklü tencerede piştikten sonra 15 dakika  ılınmasını bekleyelim. Ilınan tavuklu ve yarmalı karışımı yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim (hepsini birden dökersek yoğurtlu yumurta kesilir).
4- Karışımı kaynayıncaya kadar karıştıralım. Tereyağını ekleyelim. Ocağı kısıp 10 dakika daha pişirelim. Ve afiyetle yiyelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More