29 Aralık 2010 Çarşamba

Topan Ekmeklerim




Tarifini ve yapım aşamalarını Erez Komarowski' den alarak yaptığım üçüncü ekmeğim bu topan ekmekler. İyice alıştım yapım aşamalarına. İlkinde zorlanmıştım ve zahmetli gibi gelmişti. Ama bu üçüncü denemede kolay geldiğini gördüm. Çünkü ilk ekmeğin dışında  diğerlerini geceden yoğurdum. Sabah kalkınca hamuru kaloriferin üzerine alıyorum. 45 dakika oda ısısına gelirken ben de kahvaltımı ve sabah keyfimi yapabiliyorum.
Dün akşam yoğurduğum ekmeğin ununu 750 gram kullandım. Böylece yarın ekmek yapmamış olacağım.
Bu hamuru dörde böldüm. Ve her bezenin hamur çizme tekniklerini değişik yaptım. Dinlendirdiğim hamurları da üç dakika kadar yoğurdum. Sanıyorum uzun zaman bu ekmek ölçülerini kullanacağım. Bunlardan  daha güzel ekmek ölçüsünü uzun  süre bulamam diye düşünüyorum. Bugünkü topan ekmeklerin un miktarları da değişik. Un miktarlarını istediğimiz gibi hazırlayabiliriz. Teknik aynı olduktan sonra içeriğini zevkimize ve yaratma gücümüze göre değiştirebiliriz. Bu ekmek yapımında un, su, maya önce 8 dakika gibi yoğuruluyor. Tuz ve yağ eklenince 3-4 dakika daha yoğurmaya devam ediliyor. Ekmeklerimizi lütfen kendimiz yapmaya çalışalım. En azından ekmekte katkı maddesi olmasın. Afiyetle...
MALZEMELER:
250 gram beyaz un
300 gram tam buğday unu
100 gram çavdar unu
50 gram mısır unu
50 gram kepekli un
6 gram kuru maya
410 gram ılık su
12 gram tuz
15 gram çiçekyağı
YAPILIŞI:
1- Un ve mayayı iyice karıştıralım. Suyu ekleyip 7-8 dakika yoğuralım. Tuz ve sıvıyağı da ekleyip 3-4 dakika daha yoğuralım. Bir kabın içine koyalım, üzerine unladığımız pamuklu bezimizi örtüp naylona saralım (kaplara kapak olarak kullanılan naylon boneler de olabilir). Buzdolabında sabaha kadar bekletelim.
2- Sabah buzdolabından çıkarıp kaloriferin üzerinde naylon torbasız 45 dakika oda ısısına gelmesini bekleyelim.
3- Tezgaha süzgüyle un serpelim (süzgüyle un serpme nedenimiz hamurun her tarafına eşit un dağılsın diye). Fazla ellemeden dört eşit parçaya ayırdığımız hamurları beze yapalım. Unlu tezgaha koyalım. Üzerlerine de süzgüyle un serpelim. Unlu bezle örtüp 15 dakika dinlendirelim.
4- Bu sırada tepsilere yağlı kağıt serelim süzgüyle çok az unlayalım.
5- Bezeleri ellerimizi unlayarak bir iki dakika gazını çıkarmak için yumruklayalım. Tekrar yuvarlak şekil verelim. Ve unlanmış yağlı kağıtların üzerine koyalım. Üstlerini pamuklu bezle örtelim. 1 saat sıcakta bekletelim.
6- Fırını 220 derecede ısıtalım. Hamurları çizme işini en sona bırakalım (ben maket bıçağı kullanıyorum ).
7-  Ekmeği fırına atmadan fırının yan duvarlarına 10-15 kez su püskürtelim.15 dakika sonra ısıyı 180 dereceye düşürelim. 25-30 dakika daha pişirelim. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra pamuklu beze sararak tel ızgara üstünde soğutalım.




2 yorum yap:

moonrose dedi ki...

Ekmekler şahane kilolar bahane. Gozum kaldı hepsınde.
Ellerine saglık kuzen.Fırın taşımı çıkarmanın zamanı gelmiş.

kaminetto dedi ki...

A canım ben senin yerine fırın taşını kullanırım. Sen hiç yorma kendini.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More