28 Ocak 2011 Cuma

Beşamel Soslu Elmalı ve Mantarlı Ispanak



Tam bir kış yemeği! Beşamel sos, krema, kaşar peyniri, ıspanak, taze zencefil, mantar, elma...Üstelik baharat deposu. Beşamel sosu ıspanağa çok yakıştırırım. Bence ıspanak eklenen her malzemeyle lezzet değiştiren bir sebze. Mantar, kaşar peyniri, ekşi yeşil elma, avakado, zencefil de ıspanağa ayrı lezzetler katıyor ve çok yakışıyor.
Ispanağı temizledikten sonra değişik tariflerde kullanmak üzere mutlaka az az ayırıyorum. Üstelik buz dolabında beklediği için suyu da tamamıyle süzülmüş oluyor. Ispanağı daha sonra kullanacaksam kavurup derin dondurucuda saklıyorum.
Beşamel soslu bu ıspanaklı yemeğin kalorisine gelince; hiç bilmemeyi tercih ediyorum. Beşamel sos ve ıspanak sevenler bu tarifi mutlaka denemeli.

MALZEMELER: 
400 gram ıspanak
100 gram kültür mantarı
2 adet ekşi yeşil elma

1 çorba kaşığı rivyera zeytinyağ                          
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
100 gram taze krema
Taze zencefil
Beşamel sos
Kişniş, karabiber, zerdeçal, tarçın, tuz.
YAPILIŞI:
1- Tavayı kızdıralım, zeytinyağını ekleyelim. Ispanağı kavuralım, 5 dakika sonra yıkamadan dilimlediğimiz mantarı ve taze zencefil dilimlerini de ekleyerek mantarlar yumuşayıp suyunu çekinceye kadar kavuralım. Tarçın dışında tüm baharatları ve tuzu ekleyelim.
2- Elmaların içlerini soyacakla oyalım. Dış kabuklarını soyalım ve ortası delik yuvarlak şekilde doğrayalım.
3- Bir tavaya çay kaşığı ile tereyağ ekleyip elmaları kızartalım. Üzerine tarçın serpip ateşten alalım
4- Bu arada beşamel sosu pişirelim. Beşamel sos yapım aşamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Ateşten alıp kremayı ekleyelim ve iyice karıştıralım.
5- Isıya dayanıklı porselen tabaklara ıspanağı yerleştirelim. Elmaları ıspanağın üzerine dağıtalım. Beşamel sosu ıspanaklı karışımı örtecek şekilde dökelim. En üste rendelenmiş kaşar peynirini koyalım.
6- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kaşar
peynirleri kızarıncaya kadar pişirelim.


0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More