25 Ocak 2011 Salı

Elmalı Strudel



Çok uzun zamandır bu kadar hafif, şekersiz, bol elmalı, kıtır kıtır ve baklava yufkasıyla yapılmış bir tatlı yememiştim. Hiç "kendi yaptığın bu kadar beğenilir mi" diye düşünmeyin lütfen !Gerçekten müthiş bir şey. Bir de kaymak dondurma olsaydı yanında...
Strudel Avusturya kökenli bir tatlıdır. Bu nedenle "şutrudel" diye okunur. Tatlının en önemli özelliğini oluşturan yufkadır. 18. yüzyılda Habsburg İmparatorluğu zamanında popüler olmuştur. En eski strudel reçetesi 1696 yılında yazılmış el yazması bir reçetedir ve Viyana halk kütüpanesinde bulunmaktadır. Strudel Almanca kökenli bir kelimedir ve "girdap" anlamına gelmektedir. "Aşk Tatlısı " olduğu söylenen strudelin adının usta bir aşçının sevgilisine yazdığı mektubu hamurun içine koymasından gelmektedir. Strudelin elmalı ve quark peynirli olmak üzere iki ayrı lezzeti bulunuyor. Apfelstrudel ve topfenstrudel...Strudelin olmazsa olmazı tereyağ ve baklava yufkası olduğu için baklava yufkasını kendim açmaya karar verdim.
Baklava Hamuru:
200 gam un
50 gram su
1 adet yumurta
5 gram tuz
75 gram mısır nişastası ve 100 gram unu yufkayı açmada kullanmak üzere karıştıralım.
1- Unun ortasını havuz gibi açalım ve yumurtayı kıralım. Su ve tuzu ekleyerek beş dakika yoğuralım. Yoğurma kabına un serpelim ve hamuru koyalım. Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat bekletelim.
2- Yoğurduğumuz hamurun ağırlığı 300 gram geliyor. Bu hamurdan 50' şer gramlık 6 adet beze yapalım. Unlu bir yüzeye yerleştirdiğimiz bezelerin üzerini yine nemli bezle örtelim. Bezeleri  yarım saat dinlendirelim.
3- Bu hamurdan oluşan bezelerin dört tanesini strudel yapmak üzere kullandım. İki yufkadan bir adet baton şeklinde strudel elde ediliyor. Ben iki adet baton strudele yetecek kadar iç malzeme hazırlamıştım.

ELMALI İÇ MALZEME:
600 gram elma ( temizlenmiş ağırlığı)
50 gram tereyağ
3 gram tarçın
100 gram kırık ceviz
150 gram tereyağ (eritilerek yufkanın içine ve üstüne sürmek için)
YAPILIŞI:
1- Çelik tencereye 50 gram tereyağını koyup eritelim ve elma dilimi şeklinde doğranmış elmaları ekleyerek 10 dakika kısık ateşte kavuralım. Tarçın ve cevizi ekleyelim ve ateşten alıp soğumasını bekleyelim.
2- İki adet bezeyi oklavayla açalım. 32X37 cm boyutlarda keselim. İlk yufkaya fırçayla tereyağı sürelim. İkinci yufkayı da birinci yufkanın üzerine yerleştirelim. Kenarlardan kalan yufka parçalarını da ikinci yufkanın üstüne yerleştirelim. Yine fırçayla tereyağı sürelim (tereyağımız donarsa az ısıtalım).
3- Yağlanan iki kat yufkanın üzerine galeta unu serpelim. Kavurduğumuz elmaların yarısını hamura yerleştirip hamuru rulo şeklinde saralım. Üzerine tereyağı sürelim.
4- Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine galeta unu serpelim. Rulo hamuru tepsiye aktaralım.
5- İkinci ve üçüncü hamur bezelerine de aynı işlemleri uygulayalım.
6- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika pişirelim.
7- Strudeli fırından çıkardıktan sonra pudra şekeri serpelim. Soğuduktan sonra servis yapalım.




2 yorum yap:

Lina dedi ki...

Merhaba, dun bu tatlıyı yaptım hazır baklava yufkası ıle. cokkk lezzetlı olmus. bır daha kı sefer, yufkayı kendım acarak denemek ıstedım. fakat bu kısmı anlayamadım "75 gram mısır nişastası ve 100 gram unu yufkayı açmada kullanmak üzere karıştıralım. " bu un karısımı nasıl kullanılıyor yukarıdakı adımlarında goremedım..yardımcı olurmusunuz. cok tsk.

kaminetto dedi ki...

Merhaba Lina, bezelediğiniz hamuru oklava ile büyütürken, yapışmaması için arada un atıyoruz ya... Bu sadece un değil de nişasta ve un karışımı oluyor. Nişasta yufkanın kıtır olmasını sağlıyor. Anneannem açtığı baklava yufkalarını büyütürken sadece nişasta kullanıyordu.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More