31 Ocak 2011 Pazartesi

Patlıcan Salatası


Artık sebzeler için kış veya yaz hiç farketmiyor. Tüm sebzeleri dört mevsim bulabiliyoruz. Yıllar önce yazın közleyip derin dondurucuya kaldırılmadıysa, kışın patlıcan salatasını yememiz mümkün değildi. Dün közlediğim topan patlıcanlardan harika bir patlıcan salatası oldu. Yazın yapılmışçasına mis gibi de kokuyorlardı. Domates, taze biber, taze soğan ne çok yakışır patlıcan salatasına.
Rahmetli babamın "köpeoğlu salatası" dediği yoğurtlu ve sarımsaklı patlıcan salatasının da lezzeti apayrı ve tartışılmaz.
Ankara'nın sebze, meyve tazeleliği ve bolluğu beni hala şaşırtmakta. Bu da "yanlış bildiğim doğrular" kategorisine giriyor. Hele semt pazarlarındaki sebze ve ot bolluğuna inanasım gelmiyor. İzmir'li olarak sadece bizim semt pazarlarında yeşillik bolluğu ve çeşidi var zannederdim.
MALZEMELER:
2 adet topan patlıcan
1 adet yeşil sivri biber
1 adet taze paprika biber
2 diş sarımsak
Taze maydonoz
Taze dereotu
Taze nane
3 sap taze soğan
1 adet limon suyu, 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi ve sızma zeyinyağı
Tuz ve karabiber
YAPILIŞI:
1- Topan patlıcanları közleyip soğuk su doldurulmuş bir kaba alalım. Soğuyunca kabuklarını soyup süzgüye alalım.
2- Suyu süzülmüş patlıcnları doğrama tahtasında doğrayıp salata tabağına alalım. Limon suyunu ekleyip patlıcanları ezmemeye çalışarak karıştıralım (limon suyu patlıcanın kararmamasını sağlıyor).
3- Taze soğanları, biberleri, domates ve yeşillikleri ince kıyıp limonlu patlıcana ekleyelim.
4- Sarımsağı havanda tuzla birlikte ezelim, sızma zeytinyağı ve sirke ile karıştıralım. Çırpacakla karışımın rengi beyazlaşıncaya kadar çırpalım. Sosu patlıcan salatasının üzerine dökelim. En üste karabiber serpelim. Bir saat dinlendirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More