14 Ocak 2011 Cuma

Çikolatalı Böğürtlen Soslu İrmik Helvası



Çikolata ve böğürtlenin bu kadar yakışacağını düşünememiştim. Çikolatanın yoğun tadını kaymaklı dondurma ne güzel hafifletti. Zaten irmik helvası tartışılmaz bir lezzet. Kısacası sonuç sonuç mükemmel.
Bu irmik helvasının reçetesi daha önce yaptığım kakaolu irmik helvası ile aynı. Sadece kakaoyu reçeteden çıkardım. Fıstıkla irmiği kavurup, sos için böğürtleni şekerle karamelize ettim. Böğürtlenli sosa bitter çikolata ekledim . Kaymak ve sütlü çikolatalı dondurma ile servis yaptım. Hem geleneksel ve basit bir tatlı hemde çikolata ve böğürtlenli sosla birlikte şık bir tatlı oldu.

MALZEMELER:
250 gram irmik
125 gram tereyağ
220 gram soğuk süt
200 gram soğuk su
1230 gram toz şeker
1 kahve fincanı helvalık fıstık
100 gram dondurulmuş böğürtlen
75 gram şeker
75 gram bitter kuvertür çikolata
Kaymak dondurma
YAPILIŞI:
1- Çelik tencereyi ısıtalım. Fıstığı ve irmiği ekleyelim. Kısık ateşte fıstıklar altın sarısı oluncaya kadar kavuralım.
2- Süt + şeker + suyu iyice çırparak tencereye ekleyelim. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısalım.
3- 15 dakika sonra ateşi kapatalım. Bir kez karıştırıp demlenmesini bekleyelim.
4- Bu arada küçük bir tavaya böğürtlen ve 75 gram toz şekeri ateşe koyalım. Hiç kaşık değdirmeden tavayı sallamak suretiyle 10 dakika gibi karamelize edelim. Ateşten alıp çikolatayı ekleyelim. Çikolata eriyinciye kadar çırpacakla sürekli karıştıralım.
5- Helva ılınınca ıslattığımız bir kalıpla tabaklara servis yapalım. Üzerine böğürtlenli sosu akıtalım. Ve dondurma ile birlikte servis yapalım.

3 yorum yap:

moonrose dedi ki...

Mmmmmmmmmm
Ooooffffffffffff.
Başka yorum yok.Anladın sen onu.

kaminetto dedi ki...

Kuzinnn bunu keyifle yemek için bir saat yürüdüümm.

kaminetto dedi ki...

çok teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More