19 Ocak 2011 Çarşamba

İrlanda Ekmeği


İrlanda ekmeğini hiç yememiştim. Sadece Muzlu Hawai ekmeği gibi yöresel bir ekmek olduğunu biliyorum.  Muzlu ekmek gibi hızlı ekmeklerden. Yani mayasız. Yemek sodası kullanarak yapılıyor. Yabancı bloglar dahil olmak üzere yaklaşık on beş tarif okudum. Herbirisi değişik ölçülerde ve değişik pişirme saatleri içeriyor. Üstelik hepsi bardak ölçüsü...
Bu tarifleri uygulayanlar nasıl bir sonuç elde ediyorlar gerçekten merak ediyorum. Tüm bu tariflerde hem fikir olunan şeyler ayran, yumurta, un. Ve 35-45 dakika pişirme süresi.
Ama tam tamına 180 derecede ısıtılmış fırında 70-75 dakikada pişti. Sonuç çok güzel !
İrlanda ekmeğinin değişik bir lezzeti var. Kabak çekirdeği lezzetini anımsatıyor. Yumurta ve köy kokusu var. Kısacası yapılası ve yenilesi bir ekmek. Sıcakken krem peynir sürerek yemenizi öneriyorum. Kocaman bir somun oldu üstelik.

MALZEMELER:
340 gram beyaz un
360 gram kepekli un
455 gram ayran (oda sıcaklığında)
2 adet yumurta
12 gram tuz
15 gram karbonat
10 gram toz şeker
YAPILIŞI:
1- Yumurtaları şekerle birlikte 3 dakika çırpalım. Tüm malzemeleri ekleyerek 5 dakika daha çırpmaya devam edelim. Mikserin kek çırpma telleri yerine hamur çırpma spiral tellerini kullanalım. Hamur telleri yoksa tahta kaşığı sıvıyağla yağlayarak hamuru iyice karıştıralım. Hamur biraz cıvık bir hamur olmalı.
2- Hamuru 30 cm çapında slikon bir kalıba boşaltalım. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında hamurun üzerini folyo kağıtla kaplayarak 45 dakika pişirelim. Daha sonra folyo kağıdı alarak fırın ısısını 170 dereceye düşürüp 30 dakika daha pişirelim.
3- Ekmeği fırından almadan önce mutlaka bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edelim.
4- Fırından çıkardığımız ekmeği slikon kalıptan sıyaralım. Alt kısmının da soğuması için tel ızgaraya koyalım.
5- İrlanda ekmeğinin kabuğunun kalın ve sert olduğu söyleniyor. Bu nedenle su spreyi ile nemlendirilmiş pamuklu bir mutfak bezini ekmeğe sararak soğutalım.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More