15 Ocak 2011 Cumartesi

Yeşil Elmalı ve Böğürtlen Soslu Ayva Tatlısı



Ayva Tatlısı...Tam olarak klasik bir kış tatlısı. Seveni çok olan hafif bir tatlı. Kaymakla çok yakışan bir tatlı. Daha neler yazılır ayva tatlısı için. En önemlisi de İzmir'de çilingir sofralarının son bağlaması olan tatlı.
Ben bugün kaymaksız bir ayva tatlısı düşlemiştim. Sakın dalga geçmeyin ama bu böyle...Düşlemeden asla yapamam, lezzetini veremem. Önce benim ağzım sulanmalı, öyle keyifle yapmalıyım kiii. Keyfimi yaptığım tatlıya geçirebileyim.
Dün akşam yaptığım irmik tatlısından kalan dondurma ve böğürtlen vardı. Her ikisini de ayva tatlısında kullanmaya karar verdim. Bir portakal ve limonun kabuklarını rendeledim. Yeşil elmayı da iç malzemesi olarak düşündüm. Bu nedenle ayvalarla birlikte iki adet de yeşil elma pişirdim. Hepimizin bildiği bir lezzet oluşuverdi işte...Muhteşem meyve ayva. Reçeli ayrı güzel, marmelatı bir başka tat, hele hele fırında pişmiş ayva tatlısı. En kısa zamanda denemenizi öneriyorum. Afiyettt olsunnnn.

MALZEMELER:
4 adet ayva (temizlenmiş hali 775 gram)
2 adet ekşi yeşil elma (temizlenmiş hali 150 gram)
450 gram şeker
200 gram su
Taze zencefil
10 adet karanfil
1 adet kırılmış çubuk tarçın
Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş yarım adet limon
Portakal ve limon kabuğu rendesi (ince tarafından rendelenmiş)
Muskat rendesi (yarım çay kaşığı)
İsteğe bağlı kaymak dondurma, böğürtlen sos veya kaymak
YAPILIŞI:
1- Bir tencereye su koyalım ve yarım limon suyu ekleyelim.
2- Ayvaların kabuklarını soyalım. Enine ikiye keselim. Düzgün durabilmeleri için altlarını biraz keselim. Soyacakla içini çıkartalım. Çekirdeklerini pişirirken kullanmak üzere bir tarafa ayıralım. Elmalara da aynı işlemi yapalım. Kararmamaları için limonlu suda bekletelim.
3- Tepsinin altına ayva ve elmanın kabuklarını küçük küçük kırarak yerleştirelim.
4- Ayva ve elmaları tepsiye yerleştirip üzerine portakal limon kabuklarını ve muskatı rendeleyelim. Zencefili ince ince doğrayalım. Tarçın çubuklarını, ayva çekirdeklerini  ve karanfilleri yerleştirelim. Üzerine şekeri serperek 1 saat bekletelim.
5- Bir saat sonra suyunu ekleyelim ve ateşe alalım. Dikdörtgen bir tepsi kullanıyorsak iki ocağı kullanarak pişirelim. Kaynamaya başladığında kısalım. 10 dakika sonra ateşten alıp fırına koyalım.
6- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirelim (ayvaları 10 dakikada bir ters yüz edelim elmaları hiç ellemeyelim ). Her defasında üzerlerine kaşıkla şerbetinden gezdirelim.
7- Ayvalar pişerken bir avuç böğürtleni tavaya koyalım, yine avucumuzla şeker ekleyelim. tavayı sallayarak karemelize edelim. Suyu az gelirse iki çorba kaşığı su ekleyelim. Ve buz dolabında soğumasını bekleyelim.
8- Ayvalar pişip soğuduktan sonra servis tabağına alalım. Çukur yerlerine doğradığımız pişmiş elmaları yerleştirelim. Kaymak dondurma koyalım tabağa. Üstlerine soğumuş böğürtlen sos gezdirelim. Ve kırık cevizle süsleyelim.






0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More