Kuru börülceyi kullanmayan ve yararlarını bilmeyen ne çok mutfak var. Kuru börülce İzmir'de ve bizim mutfağımızda çok seviliyor. Salatası, barbunya pilaki gibi patatesli ve havuçlu zeytinyağlı yemeği çok güzel oluyor. Zeytinyağlı pırasa ile çok yakışıyor. Zeytinyağlı ıspanağa pirinçle birlikte eklendiğinde çok lezzetli oluyor. Kuru börülcenin diğer bakliyatlardan değişik bir kokusu ve lezzeti var. İşte ben bu değişik lezzete bayılıyorum.
Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde yetiştirilen börülcenin faydaları da saymakla bitmiyor.
100 gram kuru börülcede 343 kalori var. 22.8 protein, 20 gram karbonhidrat, sıfır kolestrol, 1,5 gr yağ, 2 gram lif içeriyor. Ayrıca 138 mgr fosfor, 74 mgr kalsiyum, 5,8 mgr demir, 6,7 mgr sodyum, 260 mgr potasyum, 30 IU A vitamini, 1,05 mgr B1 vitamini, 2,2 mgr B3 vitamini bulunuyor.
Kandaki ensülin ve şekeri düzene sokuyor, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluyor. Kabızlığa ve özellikle hemoroit ve bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. Potasyum yönünden zengin olduğu için yüksek tansiyonu düşürüyor.
Bu kadar yararı olan bir bakliyatı daha çok kullanmalıyız diye düşünüyorum.
MALZEMELER:
200 gram kuru börülce (geceden ılık su ile ıslatılmış)
Taze maydonoz
Taze dereotu
Taze nane
Taze soğan
Sızma zeytinyağı ve limon
Geceden ıslatılan kuru börülceyi yıkadıktan sonra çelik tencerede tuz ekleyerek 20-25 dakika kadar haşlayalım. Haşlama suyunu süzdükten sonra kararmaması için bir adet limon suyunu ekleyerek karıştıralım. Sızma zeytinyağını da ekledikten sonra arada karıştırarak soğumasını bekleyelim.
Yeşilliklerini sıcakken eklediğimizde yeşillikler "yosun yeşili" rengi oluyor. Bu nedenle ince kıyılmış taze soğan ve yeşillikleri börülce soğuyunca katmalıyız. Afiyet olsun.
0 yorum yap:
Yorum Gönder