8 Ocak 2011 Cumartesi

Güveçte Erişteli Sucuklu Mantar



Bugün tam bir mutfak kuşu oldum. Çıkmak bilemedim akşama kadar. Neler yapmadım ki! Çikolatalı ve zeytinli kaşarlı ekmeklerim, kayısılı ve üzümlü kek, kabak ve brokoli salatası... En son da güveçte pişirdiğim kestane mantarı. Sevgili kuzenim real markette satılan kestane mantarının çok lezzetli ve taze olduğunu söylemişti.
Butik yemekler yapmak en büyük zevkim. Bugün emin olduğum tek şey mantar yemeği yapmak ve güveç kullanmak. Butik yemeklerin bana göre en büyük özelliği içeriğine o an karar verilmesi. Mantara yakışacak yardımcı malzemenin ne olacağı... Sonuç sürpriz! Beğenilir veya beğenilmez. Yabancı bir konuğa denenmesi cesaret ister. Ama ben ailemin damak lezzetini bildiğim için pek zorlanmıyorum.
Bu güveç yemeğinde de kestane mantarı, sucuk, erişte, beşamel sos, kaşar peyniri kullanmayı tercih ettim. Bir mekanımın menüsünde sucuklu ve acı soslu sucuklu spagetti yapılıyordu. Çok özel müşterisi oluyordu. Bu nedenle sucuk ve eriştenin yakışacağına emindim. Erişteye beşamel sos, beşamel sosa da kaşar peyniri çok yakışır diye düşündüm. Muhteşem bir lezzet oluştu. Hemen sizlerle paylaşmalıyım.

MALZEMELER:
350 gram kestane mantarı
1 adet kuru soğan (piyaz doğranmış)
3 diş sarımsak
Yarım kangal sucuk
200 gram kaşar peyniri
350 gram erişte
2 çorba kaşığı rivyera zeytinyağı
Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
30 gram un
200 gram soğuk süt
1 adet yumurta
Tuz ve karabiber
Beşamel sos yapılışı:
1- Küçük bir çelik soslukta tereyağını hafif kızdıralım. Unu ekleyip kısık ateşte 5 dakika kavuralım.
2- Soğuk sütü ekleyip çrpacakla karıştıralım. Tuz ve karabiber ekleyelim. Kaynadıktan sonra ateşi kapatalım. Bir yumurta ekleyip çırpmaya devam edelim. Ve soğumasını bekleyelim.
YAPILIŞI:
1- Teflon tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını ve ince doğranmış sarımsakları koyalım. Sarımsakların kokusu çıkınca piyaz doğranmış soğanı ekleyelim. 4 dakika sonra yıkayıp suyunu süzdürdüğümüz ve doğradığımız mantarları ekleyelim (ben güveçte kaybolmaması için dörde böldüm ). Mantarlar önce suyunu salıp tekrar çekiyor ( 10 dakika kadar).
2-Tavanın ortasını havuz gibi açalım ve dilimlenmiş sucukları 5 dakika kadar arkalı önlü kızartalım.
3- Sucuklar kızardıktan sonra mantarla iyice karışmaları için 3 dakika kadar karıştırıp ateşten alalım. Kuru reyhan, kuru maydonoz, kuru dereotu ekleyelim.
4- Bir tencerede çok az yağ ve tuzla kaynamış suda erişteyi haşlayalım. Fırında da 25 dakika pişeceğini düşünerek daha diri alalım ateşten. Mantarı kavururken diğer ocakta erişteyi haşlarsak soğuk suya tutmamıza gerek kalmaz. Ve lezzeti azalmaz.
5- Ben bu malzemeleri 3 adet güvece paylaştırdım. Bu nedenle haşlanan ve süzülen erişteyi 6 parçaya ayırdım. Çünkü bir güvece iki kat erişte koyuyoruz.
6- Güvecin en altına erişteyi koyalım. Erişteyle bir kaşık beşamel sosu iyice karıştıralım.Üzerine sucuklu
mantarı döşeyelim. Mantarın üzerine yine erişte yerleştirelim. Beşamel sos döküp spatulayla düzeltelim. En üste bolca kaşar serpelim.
7- 220 derecede önceden ısıtılmış fırında kaşarlar kızarıncaya kadar 25 dakika pişirelim.




3 yorum yap:

ALİ MUSTAFA YILMAZ dedi ki...

Sitenizin sıkı takipcilerindenim, eşimle az önce pişirdik, çok güzel bir yemek oldu, ellerinize sağlık.

Teşekkürler,

kaminetto dedi ki...

İyi seneler Ali Mustafa Yılmaz...
Afiyet olsun, ne güzel tariflerimin paylaşılması. Bir de güncelleyebilsem blogumu !
Bu geçtiğimiz aylarda Ankara Butcha Steak haus' da çalıştım. Bilgilerime bilgi kattım. Ama Blogum geride kaldı. Umarım başlayabilirim tekrar. Sevgiler.

ALİ MUSTAFA YILMAZ dedi ki...

Lütfen, yeni tarifler bekliyoruz sizden, bizim gibi acemi aşçılar ustasından nasıl bu kadar ölçülü tarifler bulabilecek, daha çok tarif vardır sizde :-) bizden esirgemeyin :-(

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More