7 Ocak 2011 Cuma

Gömme (Ekmekli Hindi Bonfile)


 

Dün akşam pano ile çalışma kararım çok yerinde bir karar olmuş. Çünkü onlarca yıl disiplin ve düzenden sonra "rahat batması" böyle birşey galiba. Ama huylu huyundan vazgeçemiyor. Beni tetikleyecek kurallar gerekiyor. Yat uyu değil mi? Yookk olur mu? Yıllarca çalıştın be kadın desem de kendime...Söz geçiremiyorum. Ben de böyle bir kadınım işte!!!
Neyse gelelim panoma. İlk tarifim vişne marmelatlı kurabiye idi. İkinci tarifim "gömme" de denilen etli ekmek. Veya ekmekli et. Ben ekmekli etimi hindi bonfile ile yaptım. Çok lezzetli ve sunumu çok değişik oldu. Üstelik ekmek yapmaya meraklıysanız çok da kolay bir tarif. Pazar günleri geç başlanan kahvaltılar için ideal bir ekmek. Ekmeği İzmir' in kumrusu lezzetinde.
Amaaa yine  TARTISIZ OLMAAZZZ diyorum. Mutlaka bir mutfak tartınız olmalı.
Çünkü bu reçete bana bardak ölçüsüyle gelmişti. Ben grama çevirmek için yarım saat zaman harcadım. Bardak su bardağı. Binbir türlü su bardağı var. Un alabildiğince denmiş. Ayyy sıkılıyorum gerçekten! O da ne demek ki? Kaç derecede kaç dakikada pişeceği yazılmamış. Ama inanın ki uğraşıma deydi. Öyle lezzetli oldu ki. Kocaman yuvarlak bir etli kumru...

MALZEMELERİ:
195 gram ılık süt
80 gram ılık su
10 gram kuru maya
15 gram toz şeker
15 gram yumuşamış tereyağı
450 gram un
10 gram tuz
Susam
1 yumurta sarısı
750 gram kuşbaşı doğranmış hindi bonfile (iki saat sosta bekletilmiş)
YAPILIŞI:
1- Süt, su, maya, şekeri karıştıralım. 15 dakika mayalanmasını bekleyelim. Tereyağı, un, tuzu ekleyerek 5 dakika iyice yoğuralım (ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor. Un farklılığından 10-15 gram gramlarda oynama olabiliyor)
2- Hamuru un serpilmiş bir kaba koyup, üzerine unlanmış pamuklu bez örtelim. Naylon poşete geçirelim. 45 dakika sıcak bir yerde mayalanmasını bekleyelim.
3- Bu arada bir tavada kuşbaşı doğranmış ve soslanmış hindiyi yağsız olarak 10 dakika kavuralım. Ve soğumasını bekleyelim.
4- Süre dolunca hamuru tezgahta 4 dakika daha yoğuralım. İki eşit parçaya bölelim. Ve yuvarlak beze haline getirelim. Unlanmış tezgahta avucumuzla büyütelim.
5-Yuvarlak kek kalıbına yerleştirelim. Üzerine kuşbaşı hindi etlerini muntazam olarak dağıtalım. Kenarlarına yaymamaya özen gösterelim.
6- İkinci hamuru da aynı şekilde açıp etlerin üzerine kapatalım. Kenarlarını düzgün bir şekilde birleştirelim. Üzerine yine unlu bezi örtüp 45 dakika daha sıcak bir yerde bekletelim.
7- Fırını 220 derecede ısıtalım. Ekmeğimizin üstünü maket bıçağı ile tek darbede çizelim. Yumurta sarısını çırpalım ve hamurun üzerine fırçayla sürelim. Susamı tüm ekmeğin üstünü örtecek kadar bolca serpelim. 15 dakika 220 derecede pişirelim. Fırının ısısını 175 dereceye düşürelim ve 20-25 dakika daha pişirelim.
Fırından çıkar çıkmaz tel ızgarada beş dakika beklettikten sonra servis yapalım.




4 yorum yap:

moonrose dedi ki...

Çok yakında bu güzel ekmeklerini fırın taşında pişireceksin.bakalım Lezzetınde bir fark olacakmı?.Ellerine sağlık.

kaminetto dedi ki...

Fırın taşımı nereden biliyorsunuz? Cafe Smyrna kime ait

moonrose dedi ki...

KUZENNNNNNNN.

moonrose dedi ki...

Henüz yayına başlamadım.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More