26 Eylül 2010 Pazar

Çikolatalı Turta

Limonlu turtanın  hamurunu öğrenip uygaladıktan sonra, bu kez dış hamurunu bire bir kullanarak iç dolgu malzemesini çeşitlendirme denemelerine başladım. Ve iç dolguyu kakaolu yaptım bu kez. Limonlu turtanın lezzeti daha iç açıcı, daha ferah ve daha yazımsı bir lezzet. Çikolatalı turta daha kışlık, daha baygın gibi oldu ama çikolata severlerin çokluğunu da azımsamamak gerekiyor. Biz çok beğenerek yedik...
HAMUR MALZEMESİ:
240 gram un(sinangil normal un)
85 gram toz şeker
85 gram margarin
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
KREMALI DOLGU MALZEMESİ:
270 gram süt
85 ram toz şeker
1 yumurta+1 yumurta sarısı
30 gram un
15 gram mısır nişastası
2 çorba kaşığı labne
1 çorba kaşığı tepeleme kakao


YAPILIŞI:
1- Krema hazırlığı için labne peyniri dışında tüm malzemeleri çelik bir tencerede çırpacakla iyice çırpalım ve ocağa koyup sürekli karıştıralım. Kaynayınca ateşi kısıp 1 dakika daha karıştırıp ocaktan alalım. Ilınmasını bekledikten sonra 2 çorba kaşığı labne peynirini katarak kıvamlı bir hale getirelim.
2- Sonra bir kaba tüm hamur malzemelerini katıp yoğurmaya başlayalım. Tezgahta yoğurma işlemine 5 dakika  daha devam edelim. Streç folyaya sarıp 20 dakika buzdolabına kaldırıp dinlendirelim.
3- Hamuru dolaptan çıkarıp ikiye bölelim.  İlk parçayı  un serpilmiş tezgahta üstüne de çok az un serpip merdane ile açalım. Çapı kalıptan 1,5 -2 cm daha geniş başka bir kalıp,tabak veya tencere kapağıyla(düzgün yuvarlak olması için) kesip hafif yağladığımız 18-20 cm çapında  kalıba yerleştirelim. Kenarlarının 1 cm gibi yüksek olmasına dikkat edelim. Hamuru parmaklarımız yardımıyla hafifçe bastıralım ve kakaolu kremayı hamurun kenarlarından 1,5 cm uzak olacak şekilde hamura dökelim. Kaşığın tersiyle bombeli olacak şekide düzeltelim.
4- Sonra diğer hamuru ilki gibi açalım onu ilk hamuru kestiğimiz kapak veya tabakla kesip  kakaolu kremanın üzerine yavaşça bırakalım.
5- Kenarlarını alttaki hamurla birleştirelim. Aralık kalmamasına özen gösterelim.Hamurun  ortasını  sivri uçlu bir bıçakla delelim. Bu işlemi yapmadığımızda turta değişik yerlerinden kabarıyor ve görüntüsü bozuluyor.
6- 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Fırından çıktıktan 5 dakika sonra çay süzgüsüyle pudra şekeri serpelim. Buzdolabına girecek kadar ılındıktan sonra 4 saat kadar buzdolabında soğutalım. Dışının soğuması yanıltabiliyor bizi, ama iç kreması kolay soğumuyor. Soğumadan kesmeye çalışırsak da kreması dağılıyor. Ben akşam geç saatte yapıp bir gün sonra servis yapıyorum. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More