27 Eylül 2010 Pazartesi

Beşamel Soslu Ispanaklı Kiş

Geçen gün şarküteri ürünleriyle denediğim kiş hamurunu bu gün ıspanakla denemek istedim. Yine elmalı pay hamurumdan şekeri çıkararak, bir kaşık yoğurt ilave ederek hazırladım hamuru. Bundan önce tariflediğim kiş hamuruna iki kaşık yoğurt eklemiştim. Şimdi yapımına geçelim.

HAMUR MALZEMELERİ:
240 gram un
100 gram margarin
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı yoğurt

DOLGU MALZEMESİ:
2 demet ıspanak
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı tereyağ veya margarin
30 gram un
200 gram süt
125 gram rendelenmiş kaşar
Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:
1- Önce ıspanağı yıkayıp, doğradıktan sonra süzgüye koyalım suyunun süzülmesi için.5 dakika sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağ koyduğumuz tavada suyunu çekinceye kadar kavuralım. Tuz ve karabiber ekleyelim ve tekrar süzgüde suyu süzülünceye kadar bekletelim(hamurun ıspanak tarafından yumuşatılmaması için).
2- Şimdi beşamel sosu yapıyoruz. Küçük bir çelik tencereye margarini atalım, eridikten sonra unu ekleyip 5 dakika kısık ateşte kavuralım. Soğuk sütü ekleyip ateşi arttırarak çırpacakla sürekli karıştıralım. Tuzlukla tuz ve karabiber ekleyip kaynadıktan 2 dakika sonra ocağı kapatıp, bir yumurtayı katalım ve çırpmaya devam edelim .Ispanak ve beşamel sos soğurken hamuru hazırlayalım.
3- Tüm hamur malzemelerini bir kapta karıştırıp, tezgahın üzerine alıp 5 dakika yoğurmaya devam edelim.
Streç folyoya sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirelim.
4-Beşamel sos, ıspanak ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını karıştıralım iyice.
5-Hamuru buzdolabından alıp unlanmış tezgahta merdane ile açalım Tart kalıbına yerleştirip kenar fazlalıklarını merdane ile keselim. Bıçakla hamurun tabanını 7-8 yerinden çizelim(hamurun düzensiz kabarmaması için). Ve 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirelim. 15 dakika sonra fırından çıkarıp beşamelli karışımı spatula yardımı ile hamurun üzerine yayıp, kalan kaşar peynirini serpelim.
6- Hamurdan kalan parçayı yeniden merdane ile açıp, hamur ruletiyle yarım cm eninde keserek sepet örgü şeklinde beşamelli sosun üzerine yerleştirelim. Ve kaşarlar kızarıncaya kadar(ben 20 dakika daha pişirdim) pişirelim. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz.


0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More