Ganaj nedir, önce bilmeyenlere anlatmak istiyorum bunu. Hem pastayı  kaplamak için, hem pasta ara   katlarına koymak için kaynamış kremada eritilen kuvertür çikolata karışımıdır.
Çikolata firmalarının kalıp şeklinde 2,5 kiloluk ambalajlarda da hazır ganajları  bulunuyor. Dolaba konmuyor ve dışarda muhafaza  ediliyor. Dondurma kaşığının sivri ucu kalıp ganaja gelecek şekilde,  kendinize doğru çekerek kazıyorsunuz. Saç lülesi gibi çıkıyor. Pasta üstü veya sunum yaptığınız pasta  tabağında garnitür olarak da kullanabilirsiniz...
Ganajı kuvertür çikolatadan  evde kendiniz de yapabiliyorsunuz. Kuvertür çikolata ile kalıp ambalajlı ganaj arasında fiyat farkı oluyor sadece. Ganaj daha ekonomik ama, ben evde kuvertür çikolatayı eritip kullanmayı tercih ediyorum.
YAPILIŞI:
200 gram krema
200 gram bitter kuvertür
Kremayı  mutlaka çelik sütlük veya küçük bir çelik tencerede orta ısıda ısıtıp  bir taşım kaynatalım ve ocaktan alalım.Çikolatayı kare parçalara bıçak  yardımıyla kırıp, kremanın içine atalım.Yemekte kullanmadığınız bir  tahta kaşıkla (çünkü yemekte kullanılan tahta kaşığın tüm kokuları  geçiyor, hele fildişi kuvertürden ganaj yapıyorsanız pembe oluyor ve salça  ve soğan kokuyor).
İşyerimi ilk açtığımda beşamel sos yaptığımda kar  beyaz olmuyordu, deneme yanılma yolu ile öğrendim tahta kaşığın renk ve  koku akıttığını, bu nedenle beşamelde kullandığım ve tatlı soslarında  kullandığım iki ayrı tahta kaşık edindim kendime.
Çikolata tamamen  eriyinceye kadar karıştıralım. Çikolata eriyinceye dek krema ılınıyor  zaten. Tamamen ılınınca akışkan sıvıyı tüm pasta üstlerinde  kullanabilirsiniz. Buzdolabında 3 gün gibi de dayanıyor. Ben hazır  satılan sos kullanmayı sevmiyorum. Buna özen gösterenlerin bu tarifi  beğeneceklerini umuyorum.
24 Eylül 2010 Cuma
Ganaj Yapımı
 17:32
17:32
 kaminetto
kaminetto
 







0 yorum yap:
Yorum Gönder