28 Eylül 2010 Salı

Bolonez Sos

Profesyonel mutfaklarımdan alışkanlık olsa gerek, soslarımı çok pişirip, derin dondurucuda daima porsiyonluk donduruyorum. Otuz beş yıllık çalışma hayatımda zamanım çok kıymetli olduğu için, bu çözümleri ürettiğimi düşünüyorum.
Örneğin 200 gram kıyma ile yapılan bolonez sos bir öğünlük oluyor. Bir kilo kıymadan yapılan bolonez sos beş öğünlük olduğu için, yapım aşamasında geçen zamanın aynı olduğunu da hesaba katarsak, dört zaman dilimi bizim oluyor.
Şimdi size bir kilo kıymadan yapılan bolonez sos reçetesi vereceğim. Bu reçete onlarca yıldır yapılıyor ve çok beğeniliyor. Bu nedenle güvenle yapabilirsiniz.

MALZEMELERİ:
1 kilo dana kıyması
1 kilo +75 gram kabuğu ile tartılmış kuru soğan
350 gram yeşil taze biber
550 gram havuç
2 kilo domates
90 gram domates salçası
1 çay bardağı rivyera zeytinyağı
5 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
3 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
400 gram sıcak su
1 çay bardağı çam fıstığı(isteğe bağlı)

YAPILIŞI:
1- Büyükçe bir tencerede rivyera zeytinyağı ve kıymayı kavuralım.
2- 5 dakika sonra robotta çekilmiş kuru soğanları, ince doğranmış sarımsakları ve rendelenmiş havuçları atalım.
3- 5 dakika sonra ince doğranmış yeşil biberleri ekleyelim.
4- Tencerenin ortasını havuz gibi açarak salçayı ekleyip 3 dakika kavuralım .
5- Kabukları soyulmuş  kuşbaşı doğranmış domatesleri ekleyelim (Metro Grosmarketten 9 liraya satın aldığım domates soyacağı işimi inanılmaz kolaylaştırıyor. Mutfak malzemesi reyonunda bulabilirsiniz).
6- 10 dakika kadar domatesleri  kavurduktan sonra tüm baharatları ekleyelim.
7- 400 gram sıcak suyu ekleyip sos kaynadıktan sonra yarım saat kısık ateşte özleştirelim.
8- Ocağı kapattıktan sonra defne yapraklarını çıkaralım.
9- Ilındıktan sonra kendimize göre porsiyonlara ayıralım, kepçeyle buzdolabı poşetlerine boşaltalım.
10- Kepçeyle her seferinde sosu karıştıralım, karıştırmazsak son poşetteki sos sulu ve malzemesiz kalıyor.

İsteğe bağlı çam fıstığı kullanacaksanız kıymayı tencereye atmadan önce yağda 3 dakika gibi kavurup, kıymayı sonra ekleyelim. Dört bolonez sos zamanı da size kalmış oldu...afiyetle...
Bu tarifi yazdıktan sonra, kontrolörüm canım oğluşum benimle dalga geçti.Sözlerini aynen aktarıyorum:
AMAAANNN ANNEE KİM BİR KİLO KIYMADAN BOLONEZ SOS YAPAARRR. NEDEN AZ KIYMAYLA TARİF VERMEDİN...
Mutfağı  benim gibi  düşünen birileri vardır diyorum. Veya ölçüler nasılsa gramlı. İsteyen ölçekleri küçültme şansına  sahip. Ben bol kepçe alışmışım ya...

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More