8 Ocak 2011 Cumartesi

Tam Tahıllı Çikolatalı Ve Kaşarlı Zeytinli Ekmek


Daha önceden zeytinli ekmek ve çikolatalı ekmek yapıp, tariflerini sizlerle paylaşmıştım. Bu ekmekler son ekmek hamurumdan yapıldı. Bu sabah yaptığım ekmeklerin hamurlarını dün gece 22.00 gibi yoğurup buzdolabında mayalandırdım. Sabah 08.00 gibi dolaptan çıkarıp 45 dakika oda sıcaklığına gelmesini bekledim.
Bu ekmek hamurunun yapım aşamalarına ve un, maya ve su miktarlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Çikolatalı  ekmek beyaz unun fazla olduğu karışımdan daha lezzetli oluyor. Bu nedenle 750 gram un karışımını şöyle oluşturdum.
50 gram çavdar unu
50 gram yulaf unu
50 gram kepek unu
100 gram tam buğday unu
500 gram beyaz un





Sonra hamuru ikiye bölerek unlu tezgahta üstünü unlu bezle örterek 15 dakika dinlendirdim. Süre tamamlanınca ilk hamuru 2 dakika yoğurdum. Dilimlenmiş 100 gram zeytin ve rendelenmiş 100 gram kaşar peyniri ekledim. Malzemeler hamura geçinceye kadar 4 dakika yumruklayarak yoğurdum. Yuvarlak ekmek kalıbına alıp üzerini unlu bezle örttüm. Bir saat sıcak yerde mayalanmasını bekledim. Bir saat sonra üzerini bıçakla çizelim (ben maket bıçağı kullanıyorum). Önceden 220 derecede ısıtılmış fırına atalım. Ekmeği fırına atmadan 10-15 kez yan duvarlara buhar püskürtelim. Bu ısıda 15 dakika pişirelim. Fırının ısısını 180 dereceye getirelim, 20- 25 dakika daha pişirelim. Fırından çıkarınca alt kısmının hamurlaşmaması için tel ızgarada soğuttum.


Hamurun ikinci yarısına da aynı işlemi uyguladım. 15 dakika dinlenmiş hamuru yumruklayarak 2 dakika yoğurdum. İçine 150 gram damla çikolata ekledim ve hamur ve çikolata karışıncaya kadar 4 dakika daha yoğurdum. Dikdörtgen ekmek kalıbına koyarak üstünü unlu bezle örttüm. Bir saat mayalandırdım. Üzerini bıçakla çizerek zeytinli ekmekle aynı anda fırına attım. Aynı zamanda ve aynı şekilde pişirdim.
Bundan önceki ekmek reçetem de güzeldi. Ama bu bir başka kalitede. Çalışan kadınlarımızın bile geceden 10 dakikada bu ekmek hamurunu yoğurması mesele değil.

3 yorum yap:

moonrose dedi ki...

Mmmmmmm.Enfes görünüyor.Ellerine sağlık.

kaminetto dedi ki...

Kuzencimmm pazar sabahı kahvaltı yapalım. Ama yiyecek herşey benden çay, kahve, peynir, zeytin senden. Tabii ki sizdeeee. Çok da zahmetliyiz dimiii?

kaminetto dedi ki...

Kuzeennn korkuttuk mu ?sesin soluğun kesildiiii!!!öptümm. Şakaydı beee.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More