14 Ocak 2011 Cuma

Avakado Ve Yeşil Elmalı Ispanak



Bomba gibi bir zeytinyağlı yemek. Avakadoyu çok yoğun soslu bile olsa çiğ olarak çok sevemedik. Ama yeşil elma ve ıspanakla ve birkaç baharatla harika bir üçlü oldular.
Avakadonun yararları saymakla bitmiyor; Kalori değeri muzun üç katı, bifteğin 1-1,5 katıdır. Yapısında %1-2 protein, %10-17 yağ,  %80 su, %1,5-2.0 oranında toplam şeker bulunur.
Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, daha çok doymamış yağ asidi içerdiği için, hazmı kolaydır ve kolesterol seviyesini düşürücü etkiye sahiptir.
Ayrıca içinde 11 değişik vitamin (A, B, C, E vb), 14 değişik mineral (demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum vb) bulunmaktadır. Bu bilgileri edindiğim siteye buradan ulaşabilirsiniz.


MALZEMELER:
750 gram ıspanak
1 adet avakado
2 adet yeşil ekşi elma
1 adet kırmızı soğan
6 adet kuru kayısı (sıcak suda az beklemiş ve doğranmış)
1 çorba kaşığı tepeleme pirinç (beş dakika önceden ıslatılmış)
30 gram rivyera zeytinyağı
Toplam 1 çay kaşığı kişniş, tarçın, köri, kimyon, acı pul biber
Tuz
1 kahve fincanı sıcak su
YAPILIŞI:
1- Elmaların ve avakadonun kabuklarını soyalım, ikiye bölelim ve dilimleyelim. Boş tencereyi ısıtalım rivyera zeytinyağını ekleyelim. Yağ az kızınca önce avakadoyu kavurmaya başlayalım. Piyaz dilimlenmiş soğanı da ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
2- Beş dakika sonra dilimlenmiş elmaları ekleyelim. Üç dakika kavurup yıkanıp suyu süzülmüş ve ikiye bölünmüş ıspanakları  ve tuzu da tencereye ekleyelim (önce ıspanakların yarısını tencereye koyup malzemeyle karışması için alt üst edelim ). Suyu süzülmüş pirinci de ekleyip kalan ıspanağı üzerine koyalım. Kayısıları da ilave edelim.
3- Baharatların hepsini ve suyunu ilave edip yemeğin kaynamasını bekleyelim ve en küçük ocağın kısık ateşine alalım.
4- Kısık ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirelim. Soğuyunca servis tabağına alalım (ot yemeklerinin dibindeki suyu pişen tencerede bırakmaya özen gösterelim ).

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More