10 Ocak 2011 Pazartesi

Domates Soslu Makarna




Makarna yemek ne kadar zevkli bir şey. Makarna deyip geçiliyor . Bence esas olan makarnanın sosu. Çünkü onlarca değişik sosla, onlarca değişik lezzet çıkıyor ortaya. Her bir sos değişik makarna yeniyor duygusunu veriyor. Üstelik pirinçten daha yararlı olduğu ve diyetlerde çok işe yaradığı saptandı. Makarna yemenin kilo aldırmadığı da kanıtlandı.
Öyleyse ne duruyoruz, haydi makarna yemeğe...Ama önce püf noktalarını paylaşmalıyım.
LÜTFEN makarnayı haşlandıktan sonra soğuk suya tutmayalım. Soslarımızı yaparken malzemeleri kısık ateşte kavuralım. Hızlı bir şekilde kuvvetli ateşte yaplan soslar asla lezzetli olmaz. Çünkü özleşmezler. Sosların püf noktası çok kaynayarak suyunu çekip özleşmeleridir.
Makarna sosları üç şekilde kullanılabilir.
a) Makarna haşlanıp suyu süzüldükten hemen sonra (soğuk suya tutulmadan) sıcak sosla tencerede karıştırılabilir.
b) Makarna haşlandıktan sonra hemen kullanmayacaksa, makarna süzülür ve bir çorba kaşığı tereyağı ile tencerede bir kez karıştırlır (yağ koymazsak, soğuk su ile yıkamadığımız için yapışık olur). İstendiğinde bir tavada bir iki porsiyon olarak sıcak sosla karıştırılarak servis yapılır.
c) Makarnayı beyaz ve üzerine sos istiyorsak önce sosu hazırlamalıyız. Sos hazır olmaya yakın makarnayı haşlamalıyız. Suyunu süzüp servis tabaklarına alıp üzerine sos ve rendelenmiş peynirimizi koymalıyız.
Benim bugün tercih ettiğim birinci şekil. Yani makarnayı tuz ve bir iki damla sıvıyağ eklenmiş tencerede haşladım. Diğer ocakta da sosu yaptım. Makarnanın suyunu süzüp soğuk su ile yıkamadan sosla aynı tencerede karıştırdım. Ve servis tabaklarına alıp peynir ve cevizi ekledim.
Bugünkü makarnamız penne. Sosu da domatesli sos. Ama içinde yok yok. Hele sarımsak! Sarımsaksız makarna sosu düşünemiyorum bile. Ama bana güvenin müthiş lezzetli oldu. Şimdi sizinle paylaşmalıyım.


MALZEMELER:
1,5 paket penne makarna
30 gram rivyera zeytinyağı
4 diş sarımsak
2 domates (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
100 gram su
Kuru reyhan, kuru maydonoz, kuru dereotu, kuru nane, 1 adet defne yaprağı
1/2 çay kaşığı acı pul biber, tuzlukla karabiber
1 havuç (rendelenmiş)
Üzeri için kaşar peyniri (rendelenmiş)
Toz ceviz
YAPILIŞI:
1- Çelik tencerede yağı az kızdırıp önce sarımsakları kavuralım. Havucu ekleyelim, havucun rengi çıkıncaya kadar 4 dakika kavuralım (artık ateşimizi kısabiliriz, acele ve hızlı yapılan tüm soslar lezzetini bulamaz ) ve toz kırmızı biberi ekleyip mis gibi kokusunun çıkmasını bekleyelim.
2- Rendelenmiş domateslerimizi ekleyip 3 dakika daha kavuralım.
3- Biber salçasını da katalım. Salçayı iyi kavurmayıp acele edersek lezzeti yakalayamıyoruz.
4- Sıcak suyumuzu, defne yaprağımızı ve tuzumuzu ekleyelim. Baharatları en sona saklıyoruz. Çünkü baharatlarla fazla kaynayan soslar çok koyu renkli olurlar.
5- Sos kaynamaya başlayınca ateşi tekrar kısalım. Yarım saat özleşmesini bekleyelim. Ateşten almadan önce baharatları ekleyelim, bir kez karıştıralım. Defne yaprağını çıkaralım.
6- Makarna ve sosları nasıl kullanacağımıza karar verdikten sonra servis tabağına alalım. Üzerine rendelenmiş kaşar paeynirimizi ve cevizimizi ekledikten sonra afiyetle yiyelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More