28 Ocak 2011 Cuma

Paskalya Ekmeği


Ne kadar çok değişik paskalya ekmeği tarifi var. Hiç birisi benim reçetemle örtüşmüyor. Doğru  hatırlıyorsam "Feza Şişman" tariflerinden bir tanesi. Fakat sadece bir olasılık bu. Sürekli not alırdım... Sayfayı didik didik etmeme rağmen tarifin kimden olduğunu bulamadım. Yine de uygulamaya karar verdim. Paskalya ekmek hamuruna eklenecek limon ve portakal kabuğunun, muskat, tarçının çok yakışacağını düşündüm. Bende bulunan tarif maalesef bardak ölçüsüyle verilmişti. İşe ilk önce verilen ölçüleri gram ölçülerine çevirmekle başladım. Tarifte hamurdan 15 adet küçük ekmek yapılmıştı.  Muntazam ekmekler olsun istedim ve 9 cm çapında kek kalıplarında pişirdim.


MALZEMELER:
200 gram ılık süt
400 gram beyaz un
15 gram şeker
7 gram kuru maya
1 adet yumurta
1 limon kabuğu rendesi (rendenin ince tarafıyla)
1 portakal kabuğu rendesi (rendenin ince tarafıyla)
50 gram kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
10 gram tuz
1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
Üzeri için ılık süt ve toz şeker
YAPILIŞI:
1- Maya + toz şeker + ılık süt + yumurta+ unu karıştırarak 5 dakika yoğuralım. Tuz ve tereyağı ekleyerek 4 dakika daha yoğurmaya devam edelim. Un serpilmiş bir kaba koyup üzerini  pamuklu bir bezle örterek 45 dakika mayalandıralım.
2- Hamuru unlanmış bir tezgaha alalım. Tarçın, muskat, rende limon, rende portakal ve kuru üzümü ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Hamuru 15 parçaya ayıralım (her beze 55 gram oldu). Yuvarlak bezeler yapıp, unlanmış tepsiye yerleştirelim. 45 dakika sıcak bir yerde üzeri örtülü (pamuklu bezle örtüp poşete geçirelim) bir şekilde mayalandıralım.
3- Fırınımızı 210 derecede ısıtalım. Fırını çalıştırdığımızda ekmeklerimizin üzerini + şeklinde bıçakla keselim. Fırçayla ılık süt sürelim. Sütün üzerine toz şeker serpelim. 210 derecede 10 dakika pişirdikten sonra fırının ısısını 180 dereceye getirip 15 dakika daha pişirelim.


3 yorum yap:

ebru dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel olmuş. çay saati için alternatif ve değişik bir lezzet...

moonrose dedi ki...

Eekmekler çok güzel görünüyor.Tadınında öyle olduğunu düşünüyorum.Ben de isterim.Ellerine sağlık

kaminetto dedi ki...

Sana da yaparımmmm kuzincimm. Gerçekten çok lezzetli...

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More