14 Ekim 2010 Perşembe

Tiramisu

 
Uzun zamandır yapmak istiyordum tiramisu'yu. Ama kedidili bisküvive mascorpen peyniri her yerde bulunmuyor. Pandispanya ile yapmak istemediğim için bekledim uzun zamandır. Toplu alışverişlerimi metro grosmarketten yapmayı seviyorum. Örneğin damla çikolatayı 250 gramlık kutularda 4,50 liraya alıyorum. Metroda elit marka kiloluk damla çikolata 6.50 lira. İnanılmaz fiyat farkı var aralarında. Bu nedenle ev alışverişi için yılda üç kez gitmek bile yeterli geliyor bana. Kaanlar marka, yerli mascorpen peyniri kullanıyorum. İthal olanlar çok pahalı oluyor. Orijinal italyan malı mascorpeni, kar amaçlı olduğu için mekanımın mutfağında kullanıyordum. Blogumdaki reçetelerde uçuk kaçık olmayan malzemeleri kullanmaya çalışıyorum. Arzu eden ve meraklı olan ithal mascorpen peyniri ile yapabilir.Bu tatlıyı İstanbul'da gittiğim tatlı kursunda öğrenmiştim. İtalya'da yenilen tiramisu'dan çok az farkı var(peynirin yöresel lezzetinin dışında). Benim verdiğim ölçüler size fazla gelirse yarım ölçü yapabilirsiniz. Benim tepsi ölçüm 35x25 ebatlarında.

MALZEMELERİ:
4 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
75 gram toz şeker
75 gram pudra şekeri
250 gram mascarpone peyniri
250 gram krema
1 paket vanilya
 Kedidili bisküvi
10 gram nescafe
10 gram pudra şekeri
15 gram kahve likörü(ben viski tercih ettim
500 gram ılık su                                                         

YAPILIŞI:
1- Yumurta sarısı ve pudra şekerini, yumurta beyaz renk alana kadar 5 dakika çırpalım.
2- Krema ve mascarpone peynirini  yoğunlaşıncaya kadar 5 dakika çırpalım.
3- Yumurta akını 4 dakika çırpalım, toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim(şekeri hemen eklersek kesiliyor yumurta akları).
4- 1 ve 2 numaralı karışımları  birbirleriyle 4 dakika daha çırpalım.
5- Bu karışıma 3 numaralı karışımı ekleyip temiz tahta kaşıkla iyice karışmalarını sağlayıp, en son vanilyayı ekleyelim.
6- 10 gram pudra şekeri, nescafe, ılık su ve isteğe göre likörü karışım yapalım.
7- Tepsinin en altına hazırladığımız kremalı karışımından sürelim. Bisküvileri nescafeli suya batırıp, fazlalığını silkeleyelim ve tepsiye sırayla dizelim.İlk sıra döşenince kremanın yarısını bisküvilerin üzerine dökelim ve  spatula yardımıyla düzeltelim. İkinci sıra bisküvileri de yerleştirip, kremayı dökelim ve üzerini iyice düzeltelim.
8- İki saat derin dondurucuda, 3 saat da buzdolabında bekletelim ve dilimleyip, üzerine süzgüyle kakao serpelim.
TİRAMİSU KARIŞIK GİBİ GÖZÜKÜYOR. PRATİK ÇOĞALDIKÇA ÇOK KOLAY OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ.
BU TATLIYI YAPARKEN, MİKSER' İN ÇIRPMA TELİ 3 KEZ YIKANMALI. MUTLAKA TEMİZ TAHTA KAŞIK KULLANILMALI. ÇÜNKÜ YEMEKTE KULLANDIĞIMIZ KAŞIKLAR SALÇLARINI SOSA GEÇİRİYORLAR VE SOS PEMBE OLUYOR.
                                                                   

2 yorum yap:

Unknown dedi ki...

ablacığım bu peyniri nereden bulacağım izmirde?

kaminetto dedi ki...

Kaanlar marka mascarpone peyniri bu tiramisuda kullandığım. Migros, tansaş veya carrefour' da olabilir. Ben Metro grosmarket veya Ankara Real marketten aldım.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More