17 Ekim 2010 Pazar

Düdüklü Tencerede Ayva Reçeli


Evde yıllardır reçel yapmıyordum. O tempoda, evimin mutfağı hep süs mutfak olmuştu. Zaten tüm gün işyerimde yeterince deneme ve yemek yapıyordum. Ancak kendi kadromuza tatlı yapabiliyordum. Çünkü tüm tencere, tava, tahta kaşıklar yemek yapmak için düzenlenmişti. Madalyonun öbür yüzü bu işte. Salça ve soğana, sarımsağa bulaşmış bir malzeme, ne kadar iyi yıkanırsa yıkansın, tatlıya koku veriyor. Tatlı kursundan sonra, tatlılarımızı evde yapmamın nedeni buydu. Evde yemek pişmiyordu, gönül rahatlığı ile üretim yapabiliyordum. Biraz deliliğim var koku konusunda. Aslına bakarsak olması gereken bu. Titiz denilen ben olmamalıydım. Bu kurallara kaç kişi uyuyordu ki...
Şimdi de evimin mutfağında tatlı ve yemek malzemeleri tamamen ayrı. Kesme tahtalarım bile değişik renklerde. Et ,tavuk, soğan, sarımsak doğradığım kesme tahtasında, asla salata yapamam. Önce kendim yiyemem ki...İşyerimde de yıllarca böyleydi bu...Bakterileri düşündükçe salatalar boğazıma diziliyor çünkü...
Neyse ayva reçeline gelelim şimdi. 1200 gram ayva almıştım. Ama kabuklarını soyup, içini temizledikten sonra, tarttım ve şekerini de ona göre ayarladım. Sadece içinden çıkanlar 150 gram fire verdi. Kabukları da 100 gram oldu. Ayvam 950 grama düşüverdi hemen. Brüt ağırlığına göre 1200 gram şeker koysaydım, ne olurdu diye düşündüm hemen. Reçel yaptığımızda net ağırlığına göre şekeri ayarlamamız gerekiyor bu nedenle. Tartısız olmaz dememin nedeni de bu işte...
Soyması zaman aldı biraz, üstelik rendelenmiş ayva reçelini de tercih etmiyorum. İnce dilimleyerek kullandım ayvayı. Evde yapılması, hele düdüklü tencerede pişmesi çok kolay oluyor. Siz de deneyin lütfen.

MALZEMESİ:
950 gram soyulmuş ve temizlenmiş dilim ayva
700 gram toz şeker
5 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1 adet parça zencefil
1 limonun suyu

YAPILIŞI:
1- Ayvaları soyup dilimledikten sonra, yarım limonu eklediğimiz bir su bardağı suda bekletelim.
2- Çekirdeklerini ayıralım pişirirken kullanmak üzere.
3- Düdüklü tencerenin dibine çubuk tarçın, zenzefil, karanfil ve ayva çekirdeklerini ekleyelim.
4- Suyunu süzdüğümüz ayvaları, bir kat ayva, bir kat şeker olarak döşeyelim, kalan yarım limon suyunu ekleyelim, ve bir saat bekletelim.
5- 50 gram suyu da ekleyelim, düdüklüyü kapatalım, buhar çıkıp düdüğünü indirdikten sonra, fışlama sesinin çoğalmasını bekleyip, ocağı kısalım ve 8 dakika tutalım.
6- İşte bu kadarcık. Sonra da afiyetle yiyelim.
                                Sadece içini temizlediğimdeki firesi bu. Kabukları da 100 gram.                             

2 yorum yap:

Lina dedi ki...

Bu reçeli denedim. çoook lezzetli olmuş. cok Tsk. sizde limon reçel var mı acaba? köyden bir sürü limon aldım,ama hızlı tüketemiyoruz,bozulmadan ne yapabilirim diye düşünüyorum??

kaminetto dedi ki...

Merhaba, limon reçeli yapmadım, ama greyfurt yapmıştım ve çok güzel oldu. Sanıyorum limon ve greyfurt aynı ölçülerde olur. Limonun kabuklarını soyun. Limonları enine yuvarlak olarak doğrayın. Limon kabuklarının bir kısmını jülyen doğrayın ve 4 kez kaynatıp suyunu atın ki acılığı gitsin. Dilim limonlar 1 kilo ise, bir kilo şekeri çelik tencerede 750 gram su ile şerbet yapın. yarım saat kaynatıp köpüklerini alın. Sonra limon dilimlerini ekleyin. tencereyi sallayarak karıştırın. 10 dakika sonra kabukları ekleyn. yarım limon suyunu da ekleyip, 3 dakika sonra ocaktan alın. Köpük kaldıysa kağıt peçete ile alın. Umarım güzel olur. afiyet olsun.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More