13 Nisan 2011 Çarşamba

Damla Sakızlı Turta



Çok sevdiğim ve severek pişirdiğim limonlu, portakallı veya çikolata soslu turtayı bu kez damla sakızlı denemeye karar verdim. Ben damla sakızını ve damla sakızı kullanılan tüm tatlıları sevdiğim için çok beğendim. Ama oğluşum ve eşim "sakızlı muhallebi yiyoruz sanki" dediklerinde burun kıvırdım ama galiba gerçeği bu!!! Çok değişik ve iç açan limonlu veya portakallı turta birdenbire özelliğini yitirmiş oluverdi. Aslında önemsiz gözüken ayrıntılar ne kadar önemli! Bu nedenle "başarı detaylarda gizlidir" sözüne bayılıyorum.Yine de çok lezzetli olan ve damla sakızı tadını sevenlerin çok beğeneceği bu turtayı sizlerle paylaşmak istedim.
MALZEMELER:
240 gram un (sinangil normal un)
85 gram şeker
85 gram margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
3 gram damla sakızı (az şekerle birlikte havanda ezilmiş)
7 gram kabartma tozu
KREMASI:
270 gram süt
85 gram şeker
1 yumurta+1 yumurta sarısı
35 gram un
15 gram nişasta
2 çorba kaşığı labne
3 gram damla sakızı (az şekerle havanda ezilmiş)
1 çay kaşığı vanilya şekeri

YAPILIŞI:
1- Vanilya dışında tüm malzemeleri çırpacakla karıştıralım. Muhallebi kıvamına gelince ateşten alalım. En son kokusunun gitmemesi için vanilya şekerini katalım. Ilındıktan sonra labne peynirini ekleyelim. İyice karışmalarını sağlayalım.
2- Hamur malzemelerinin tümünü bir kapta yoğuralım. Üzerini streçle kaplayıp bir saat dinlendirelim. Daha sonra hamuru ikiye bölelim. Birisini unlanmış tezgahta üzerini de unlayarak merdane ile açalım. 20 cm çapındaki az yağlanmış çemberli kalıba yerleştirelim. Kenarlarını ellerimizin yardımıyla bir cm yükseğe kaldıralım.
3- Kremayı hamurun ortasına dökelim. Ortasını kümbet gibi yapalım. Kremayı kaşığın tersiyle düzleyelim.  Kremanın kalıptan bir cm uzakta olmasına dikkat edelim.
4- İkinci hamuru da ilk hamur gibi açalım. Kenarlarını kalıptan 1,5 cm daha geniş keselim. Yırtılmamasına özen göstererek kremalı karışımın üzerine kapatalım. Kenarlarını alttaki hamurla bileştirelim.
5- 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Ilındıktan sonra üzerine pudra şekeri serpelim.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More