30 Kasım 2010 Salı

Vanilya Şekeri Ve Vanilya Özütü



Bir aydır pişirdiğim tatlılarda vanilya kullanmamıştım. Çünkü mutfağımda vanilya şekeri ve vanilya özütü kalmamıştı. Marketlerden aldığımız paket vanilya hem sentetik, hem de içinde katkı maddeleri bulunuyor. Taze çubuk vanilyayı da her yerde bulamıyorum. Sonunda bugün çubuk vanilya satın aldım, vanilya şekeri ve vanilya özütünü elemeğimle ürettim. Bana yapımı en uygun gelen Dokuzuncubulut' un tarifini uyguladım
Yaptığımız işlere zaman ayırdıkça ve işimizle ilgili yazılar okudukça ne çok şey öğreniyoruz. Vanilya çubuğundan üretilenler de böyle birşey.
Dört adet vanilya çubuğunun birbuçuk tanesiyle vanilya şekeri yaptım.  Küçük bir kavanoza 300 gram toz şeker koydum. Vanilya çubuklarını bıçakla boylamasına çizerek içindeki siyah çekirdeklerinin ortaya çıkmasını sağladım. Sonra küçük parçalara böldüm ve kavanozdaki toz şekerle karıştırdım. Kavanozun kapağını kapatarak iki saat beklettim. Daha sonra kavanozdaki vanilya çubuklu toz şekeri mutfak robotunda çektim. İçinde minik vanilya taneleri olan pudra şekeri elde ettim. Bir hafta vanilya kokusunun şekere iyice geçmesini bekleyeceğim. Sonra ince bir tel süzgüden geçirip kullanmaya başlayacağım. Eğer siz de sentetik vanilya kullanmak istemiyor ve işin kolayına kaçmıyorsanız vanilya şekeri yapabilirsiniz. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edersek iki yıl bile dayanabilecek bir karışım bu. 
Kalan vanilya çubuklarını da daha önce yaptığım gibi bıçakla boyuna doğru kestim. İçindeki çekirdeklerin ortaya çıkmasını sağladım. Koyu renkli bir şişeye bir su bardağı votka doldurdum. Tarçın özütünde yaptığım işlemin aynısını uyguladım. Tarçın özütünü bir hafta sonra kullanmıştım. Ama vanilya özütünü karanlık bir yerde ara sıra çalkalayarak iki ay beklettikten sonra kullanabileceğim. Bu süreçte vanilya özütü kullanamayacağım için, tatlılarda vanilya şekerini kullanacağım. Mutfak yaşamımda tadını ve kokusunu çok sevdiğim vanilya hakkında bilgimi aktarmak istiyorum sizlere.
Vanilya bitkisi Madagaskar, Meksika, Cava ve Antillerde yetişen salepgiller familyasından olan bir bitkidir. Meyveleri 15-20 cm uzunlukta tadı acı kokusu özeldir. Dünya üzerinde 150 çeşit vanilya türü vardır. Vanilya ekiminden üç yıl sonra ilk ürünü vermektedir. Çubuklar yeşil meyve halindeyken yaklaşık dokuz ay tadını alması için bekler. Meyve koparıldıktan sonra güneşte kurutulur. Kuruma sırasında meyve %20 oranında küçülür. İşlendikten sonra bir iki ay dinlenmeye bırakılır. Vanilyanın yetiştirilmesi , ekimi ve polenleme işlemi hiç bir makine kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanmadan tamamen elle yapılır. Dünyada safrandan sonra en pahalı ikinci baharattır (kaynak vikipedi).

2 yorum yap:

dokuzuncubulut dedi ki...

Nalan Hanım, mailinizi saklamışım, ama cevap yazmayı unutmuşum. Tarifimi deneyip, beğendiğinize sevindim. Bundan sonra tatlı yaparken işiniz çok kolaylaşacak:))
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Bayildim buna,
vanilyali sekeri hemen denemek uzere harekete geçiyorum :)

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More