9 Şubat 2011 Çarşamba

Mantarlı Soyafilizli Sebzeli Güveç



Güveçte yemek pişirmeyi çok severim. Kullandıkça güvecin içine sinen kokuya bayılırım. Hele kıymalı biber dolma güvecin içinde hazırlanıp fırında pişti mi tadına doyamam. Ankara'da İzmir Menemen'in toprak güvecini bulamadığım için içi sırlı olanını aldım. Minik, şirin kapaklı bir güveç. Düdüklü tencere gibi bu güveci de çok kullanacağıma eminim.
Güvecimde ilk kez sebzesi bol olan bir "sebze türlü" pişirmek istedim. Güveçte lezzetli bir yemek için soğan dahil tüm sebzeleri çğiden pişirdim. Güvecim tam tamına iki saat ateşte kaldı. Sonuç mükemmel oldu. Minik güveç dedim ama dört kişiyi rahatlıkla doyurabilecek kadar da büyük. Biz bayıldık kısacası. Sizin de iki numara minik şirin bir güveç edinmenizi öneriyorum. 
MALZEMELER:
10 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
200 gram shiitake mantar (kestane mantarı da olabilir)
1 adet kabak
1 aet kereviz
100 gram soya filizi
1 adet çarliston biber
1 adet kırmızı biber
2 adet patates
2 adet havuç
200 gram bezelye
2 adet domates
50  gram çiçekyağı
100 gram su
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet defne yaprağı
Tuz, karabiber, kişniş, kuru nane
YAPILIŞI:
1- Güveci kısık ateşte 2-3 dakika ısıtalım. Arpacık soğanın kabuğunu soyup bütün olarak kullanalım. Tüm sebzeleri temizleyip biraz irice doğrayalım. Çiğ olarak güvece yerleştirelim. En üste soya filizini koyalım.
2- Salça, tuz, zeytinyağı ve suyu bir kapta iyice karıştırarak sebzelerin üzerine dökelim. Baharatları ekleyelim.
3- Sebzeler kaynadıktan sonra en küçük ocağın en kısık ateşinde 2 saat pişirelim. Güveçler ateşten alındıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika daha kendi ısısıyla kaynamaya devam ediyorlar. Bu nedenle pişmeye yakın ateşten almayı unutmamalıyız. Örneğin pişmiş diye ateşi söndürdüğümüz güveçte kuru fasulye lapa gibi olmaya adaydır. Güveç kullanıyorsak alışıncaya kadar pişme derecesini önemsemeliyiz.

0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More