25 Eylül 2010 Cumartesi

Emine Teyzemin Sirkeli Tuzlu Kurabiyesi

Bu tarifi 1982 yılında anneannemin Söke'li komşusu Emine Teyze'den almıştım. Yıllardır yapıyorum. Hem çok kolay hemde çok başarılı bir tarif.

MALZEMESİ:
250 gram margarin
1 kahve fincanı sirke(küçük fincan olmalı tarif eski çünkü)
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı içine
bir yumurta beyazı üstüne
1 çay kaşığı karbonat(ben bazen kabartma tozu kullanıyorum)
Aldığı kadar un(ele yapışmayan bir hamur,kulak memesi kıvamı denilenden)
üzeri için susam veya çörekotu

YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğuralım ve hamuru buzdolabında yarım saat bekletelim. Sonra merdane ile açıp küçük kalıplarla keselim. Kalıbımız yoksa çay bardağınla yarım ay şeklinde kesebiliriz. Küçük kalıplarla iki tepsi kurabiye çıkıyor. Üzerine çırpılmış yumurta akı sürüp susam veya çörekotu serpelim.180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. Afiyet olsun.





Vişne Likörü

Yıllar önce İstanbul' da çalışırken Bakırköy' de oturuyordum. Karşı komşum özel bir günde bize ev yapımı vişne likörü ikram etmişti. Sonra komşumun ermeni olduğunu öğrenmiştim. Bu arada ' Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı ' adında İlhan Esen'in yazdığı bir kitap geçti elime. Sayfaları karıştırırken ev yapımı vişne likörü tarifi buldum. Bayan Anastas Kaplan'a ait bir tarifmiş. Ne kadar sevindim bu tarifi bulduğuma inanamazsınız. Çok güzel anılar aklıma, kokusu da burnuma geldi. Beklemesi sabır gerektiriyor ama en kısa zamanda saf alkol temin edip deneyeceğimden eminim. Ama vişne zamanı geçti , kış meyvelerinden olabilir aynı tarif (örneğin geçen hafta kızılcık görmüştüm pazarda ). Belki siz de denemek istersiniz diye tarifi paylaşmak istedim.
MALZEMELER:
1 kilo vişne
1 kilo tozşeker
1 çorba kaşığı karanfil
2 adet çubuk tarçın
Yarım litre saf alkol
1 adet küçük hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayalım., Karanfilleri bir tülbente sarıp sıkıca bağlayalım, saf alkolun dışında,  tüm malzemelerle birlikte büyükçe bir kavanoza koyalım ve kapağını sıkıca kapatalım. Sürekli güneş gören bir yerde 2-2,5 ay bırakalım. Likör yapılacağı zaman alkolu ve suyu (suyun miktarı yazılmamış ama yarım litre olabileceğini düşündüm). Kavanoza ekleyip, bir hafta bekletelim. Sonra tülbentle şişelere süzelim (ağız tadımıza göre gerekiyorsa su ve alkol ekleyebilirmişiz). Bayan Anastas Kaplan tarifinize ulaştığım için çok sevindim. Ellerinize sağlık ...

Kakaolu İrmik Helvası

Dün gece saat sekiz gibi irmik helvası yapmaya karar verdim. Çünkü gerçekleşmesini istediğim bir dileğim vardı. Helva adamıştım, saat altı gibi telefonda istediğimin olduğunu öğrendim. Çok rahatladım, hemen helva kavurmaya başladım. Ama değişik olsun istedim ve kakaolu yapmaya karar verdim. Sizin de rahatlıkla yapacağınız bir tarif sunuyorum şimdi size..
MALZEMESİ:
500 gram irmik ( filiz marka kullandım )
250 gram margarin (teremyağ kullandım )
440 gram süt
400 gram su
465 gram toz şeker
1 çorba kaşığı tepeleme kakao
 1 avuç toz ceviz

YAPILIŞI:
Margarini çelik tencerede eritelim, irmiği katalım ve kısık ateşte sabırla karıştırmaya başlayalım. Ben dörtlü ocağımın en küçüğünde, önce tam ateşte on dakika , sonra kısık ateşte yirmi dakika daha kavurdum ve kakaoyu ekleyerek beş dakika daha kavurdum, kırık cevizi de attım. Başka bir kapta soğuk süt, soğuk su, toz şekeri karıştırdım iyice, kavrulan malzemenin üzerine ekleyip büyük ocağa aldım. Aynı pilav gibi düşünelim su ekledikten sonra kısık ateşte lapa oluyor  o nedenle göz göz oluncaya dek harlı ateşte kaynatalım,bir iki kez karıştırmamız yetiyor. Sonra yine en küçük ocağıma alıp altını kısarak on dakika daha demlendirdim. Küçük kek kalıplarımı hafifçe elimle suyla ıslattım, helvayı kalıba doldurup iyice bastırıp ters çevirdim. Kalıbın
kenarları tırtıklı olduğu için çok güzel oldu görünümü. Tadı da harika oldu. Evde vanilyalı dondurma olmadığı için sade sundum ama beyaz dondurma ile daha güzel olacağına eminim.En kısa zamanda deneyeceğinizi umuyorum. Afiyet olsun.


Elmalı Pay

HAMURU:
240 gram un (sinangil normal un )
100 gram margarin
60 gram pudra şekeri                                                                                                    
1 paket kabartma tozu                                                       
1 paket vanilya
1 fiske tuz
1 yumurta
DOLGU MALZEMESİ:
3 adet ekşi yeşil elma
1 çorba kaşığı tarçın
1 su bardağı kırık ceviz
YAPILIŞI:
1-Dışarda yumuşamış margarini küçük parçalara bölüp, tüm hamur malzemelerini önce kabın içinde karıştıralım. Sonra da  un serpilmiş tezgahta  toplam beş dakika yoğuralım. Streç folyoya sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirelim.
2- Dolgu malzemesini hazırlamak için elmaların kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Üstlerine bir avuç toz şeker serpip kaşık değdirmeden kısık ateşte pişirelim (tencereyi sallamak yeterli oluyor). Ocağı kapatıp tarçınını serpelim.
3- Hamuru dolaptan çıkarıp 3/2 sini unlanmış tezgahta merdane ile açalım ve tart kalıbına koyup, kenar fazlalıklarını üstten merdane ile keselim.
4- Dolgu malzemesini içine yerleştirelim, üzerine cevizi serpelim. Ayırdığımız hamuru merdane ile açıp, hamur ruleti ile ince şeritler halinde keselim ve kafes şeklinde yerleştirelim (şeritleri biraz bol bırakalım).
5- 180 derece ısıtılmış fırında alttan ikinci gözde ızgara telinin üzerinde 25-30 dakika pişirelim. Fırından çıktıktan sonra ılınmasını bekleyip, çay süzgüsüyle pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun...

Sucuklu Sosisli Kaşarlı Kiş

Dün öğleden sonra denediğim bir tarif  bu. Kiş yapmak istedim ve evde olan malzemelerimden oluşturdum içini. O kadar çok ve değişik kiş hamuru tarifi var ki... Ama ben elmalı payımın hamurundan şekeri çıkararak ve yumuşak olmasını istediğim için iki çorba kaşığı yoğurt ekleyerek hazırladım hamurunu.Yılların mutfak deneyimine ve sağduyuma dayanarak hamuru on dakika pişirdim, sonra malzemesini çiğden koyarak pişirdim. Enfes bir görüntü ve lezzet çıktı ortaya. Çok amatör bir fotoğraf makinem var ama canım kızım yine de güzel resimler çıkardı ortaya. Umarım sizde beğenir ve denersiniz.

HAMURU:
240 gram un ( sinangil normal un kullandım )
100 gram margarin ( teremyağ kullandım )
5 gram kabartma tozu
10 gram tuz
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt 

İÇ MALZEMELERİ:
Yarım kangal ince dilimlenmiş sucuk
4 adet ince doğranmış sosis
3 adet erik domates ( içi sulu olmuyor )
2 adet yuvarlak dilimlenmiş yeşil biber
1 adet yuvarlak dilimlenmiş kırmızı paprika biber
Rendelenmiş kaşar peyniri
2 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru reyhan
Çok az tuz
1 çay kaşığı rivyera zeytinyağı

YAPILIŞI:
Yumuşamış margarini ufaladım ve tüm hamur malzemesini bir kapta yoğurmaya başlayıp, unlanmış tezgahta yoğurmaya devam ettim (elmalı pay hamuruna yoğurt ekleyip şekeri çıkardığım için  bir avuç daha un ekledim). Sonra hamuru streç folyada 20 dakika buzdolabında beklettim. O arada da salça, kekik, kuru reyhan, tuz ve zeytinyağını karıştırdım. Hamuru dolaptan alıp tezgahta bir iki kez daha yoğurdum. Tezgaha un serpip hamuru merdane ile açtım. İnce sayılacak bir hamuru çok az yağladığım kalıba yerleştirip kalıptan taşan hamuru merdane ile tırtıklı yerinden bastırarak kestim. İç kenarlarını elimle bastırarak yerleştirdim ve tabanını bıçakla 7 -8 yerinden çizdim.180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirdim. Fırından çıkardım ve tabanına salçalı karışımı fırça ile sürdüm.( Domatesin kabuklarını soymadan zar inceliğinde yuvarlak kesmiştim önceden ). Bir sıra domates, üzerine sucuk dilimleri, yeşil ve kırmızı biberleri, sosisleri, tekrar domates ve sırasıyla diğerlerini yerleştirdim. En üste rende kaşarı serptim. Biraz hamur kalmıştı  kenarlarından çıkan, onları da tekrar merdane ile açarak hamur ruleti ile 1 cm eninde keserek üzerine kafes gibi süs yaptım. Çok az rende kaşarım kalmıştı, en üstüne de onu koyarak tekrar fırına atıp 20 dakika gibi pişirdim.Biz çok beğendik,umarım sizde dener ve beğenir ve bana yorum yazarsınız.

24 Eylül 2010 Cuma

Limonlu Turta


HAMUR MALZEMESİ:
240 gram un (sinangil normal un kullandım)
85 gram toz şeker
85 gram margarin (teremyağ kullandım)
1 adet kabartma tozu
1 yumurta
1 adet limon kabuğu rende (rendenin ince tarafı ile)


LİMONLU KREMA MALZEMESİ:
270 gram süt
85 gram toz şeker
35 gram un
15 gram mısır nişastası
1 yumurta+1 yumurta sarısı
1 limon kabuğu rende
2 çorba kaşığı labne peynir (ben pınar labne kullandım)
1- Önce limonlu kremayı yapalım. Labne peyniri dışında tüm malzemeleri çelik sütlük veya çelik tencereye koyup, çırpacakla iyice karıştıralım. Sonra ateşe koyalım, kaynayıncaya dek karıştıralım. Ocaktan alıp ılınmasını bekleyelim. İki çorba kaşığı labne peyniri ekleyip iyice karışmasını sağlayalım.
2- Şimdi hamura geçebiliriz; Tüm hamur malzemelerini bir kapta yoğuralım. Dört dakika sonra tezgaha alıp tekrar yaklaşık beş dakika yoğuralım (hamur 485 gram gibi oluyor, ikiye bölüp streç folyo ile saralım ve 20 dakika buzdolabında bekletelim. Ben profesyonel kasnak kullanıyorum. Altlığı ayrı oluyor, folyo ile dışından kaplıyorum. 18 cm kalıp kullanırsak tombul turta olur, 20 cm lik kalıp kullanırsak daha ince olur).
3- Kalıbı yağladıktan sonra un serpilmiş tezgahta hamurun yarısını üzerine un serperek merdane ile açalım (tam yuvarlak yapabilmek için kasnaktan bir parmak daha geniş tencere kapağı, tabak gibi aparatla kesip düzgün yuvarlak olmasını sağlayalım. Ve sağ avucumuza alıp kalıba yerleştirelim.
4- Hamur yukarıya doğru yüksek olmalı. Parmaklarımızla çok bastırmadan kenarlarını düzeltelim. Hazırladığımız kremayı kaşıkla ortaya dökelim. Yanlara gelmemesine dikkat ederek kaşığın tersiyle bombeli şekilde düzeltelim.
5- Hamurun diğer yarısını da unlanmış tezgahta aynı biçimde açalım. Avucumuza aldığımız hamuru kremanın üstüne kapak gibi hafifçe yerleştirelim. Parmaklarımızın yardımıyla kenarlarını alt kenarla birleştirelim. İnce uçlu bir bıçakla tam göbekten aşağıya  doğru çizik atalm (düzgün kabarması ve hava alması için ).
6- 170 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Ilınınca üzerine çay süzgüsüyle pudra şekeri serpelim. Soğuyunca buzdolabına  kaldıralım ve 3-4 saat soğumasını bekleyelim.
7- İçindeki kremalı karışım ılıkken  iyi dilimlenmiyor. Soğuk yenmesi gereken bir turta diye düşünüyorum.
Afiyet olsun, umarım çoook beğenirsiniz.

Anacığımın Mozaik Pastası

Yıllardır vazgeçilmeyen bir pasta diye düşünüyorum. Kolay denilen tatlı grubundan olsa da sevmeyenin çok az olduğunu düşünürüm. Mekanımda özellikle gençler tarafından çok beğenilen bir tatlı oldu. Hepimizin çocukluğunda mozaik pasta yapıldığına eminim. Canım anacığımın torun ve yeğenlerinin gözdesi mozaik pasta. Güzel anacığım biz küçükken şu kadarcık malzemeyi almak bile çok lükstü. Kıyamam sanaaa.
MALZEMELER :
400 gram pötibör bisküvi
125 gram margarin
3 yumurta
1 su bardağı kırık ceviz
4  çorba kaşığı kakao
4 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı süt
Ben bisküvileri oldukça iri kırıyorum.Önce çelik bir kapta margarini eritiyorum ,kakaoyu ekleyip karıştırıp
ocaktan alıyorum.Sonra yumurtaları 4 dakika gibi çırpıyorum ,çünkü mozaik çiğ tatlı olduğu için yumurtalar
iyi çırpılmazsa, yumurta kokusu oluyor. Şekeri ekleyip 3 dakika daha çırpıyorum ve ılınan kakaolu sosu
yumurtaya ekleyip çırpmaya devam ediyorum. En son vanilyayı ekliyorum. Sonra sütü bisküvilere döküp bir dakika sonra da kakaolu sosu ve cevizi ekleyip karıştırıyorum. Önceleri elimle eziyormuşum resmen. Bisküvi ezmesi gibi oluyordu. Kesince dilimde bisküvi görünmüyordu. Sonra taktik değiştirdim, şeffaf mutfak eldiveni takarak elime, okşar gibi harmanlayarak karıştırdım.
Karıştırma bittikten sonra malzemenin bisküviyi çekmesine izin verelim.Yoksa kuru yerleri kalıyor. Malzemeyi kesilmiş bir poşetin içine döküp rulo yapıp önce bir ucunu lastikle bağlayıp sıkıştıralım bağladığımız uca doğru, diğer ucu da bağlayıp rulo veya üçgen şekil verip dondurucuya koyalım.
Bir bilgi daha vermem gerekiyor. Dondurucuda soğan ve sarımsaklı malzemeler varsa ( köfte gibi ) tüm tatlılar ve buz kalıpları inanılmaz soğan ve sarımsak kokuyor. Bilgilerinize. Afiyet olsun.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More